Vesti

Legalizacija divljih naselja na Kosovu

Šef OEBS-a na Kosovu i Metohiji Paskal Fieski i premijer Kosova Bajram Redžepi održali su danas konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči o legalizaciji divljih naselja na Kosovu i Metohiji, gde uglavnom žive Romi, Aškalije i Egipćani. Stanovnici divljih naselja uglavnom su marginalizovani od strane većinske zajednice, rekao je ambasador Fieski. On kaže da su Romi, Aškalije i Egipćani više izloženi povredama ljudskih prava, jer ne učestvuju u pravičnoj raspodeli prava, na pristup i korišćenje zemlje i imovine. Fijeski je rekao da lokalni organi treba što doslednije da slede principe dobrog upravljanja, kao što su nediskriminacija, jednakost, transparentnost i odgovornost. Predsednik Kosovske Vlade Bajram Redžepi rekao je da manjinske zajednice ne žele da učestvuju u rad Kosovskih institucija, uglavnom zbog paralelnih stuktura vlasti, ali i zbog slobode kretanja.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017