Vesti

U Gračanici održan protestni skup zbog ubistva Dimitrija Popovića

Više od hiljadu ljudi okupilo se danas na protestnom skupu u Gračanici povodom ubistva 17-godišnjeg Dimitrija Popovića. Na skupu je od međunarodne zajednice zatraženo da se zaustavi ubijanje Srba na Kosovu. Borivoje Veličković, direktor Medicinske škole u Gračanici, čiji je Popović bio đak, rekao je da nije slučajno to što je pre tri meseca ranjen Jovica Ivić, a juče ubijen Dimitrije Popović. «Cilj je da se napadima na decu protera srpski narod sa Kosova i Metohije i ono postane etnički čisto», rekao je Veličković. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović rekao je da je ovo ubistvo "još jedan sistematski i organizovan zločin nad srpskom decom". On je za zločine nad Srbima okrivio UNMIK i Kfor, koji su zaduženi za bezbednost na Kosovu, i dodao da je mandat šefa UNMIK-a Harija Holkerija počeo ubistvom dvoje dece u Goraždevcu, a završio se ubistvom Dimitrija Popovića u Gračanici. Na protestu su pročitani zahtevi regionalnog Kriznog štaba, koji traži da se organizatori i izvršioci svih dosadašnjih zločina nad Srbima privedu pravdi. Zahteva se i zatvaranje svih puteva kroz srpske sredine na Kosovu i postavljanje punktova svuda gde žive Srbi radi njihove zaštite. Krizni štab traži da međunarodne i snage bezbednosti Srbije i Crne Gore izrade poseban plan za bezbednost srpske zajednice, kao i da se poštuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i Kumanovski sporazum. Protestni skup, koji je počeo minutom ćutanja, završen je protestnom šetnjom do mesta gde je ubijen Dimitrije Popović, gde su učesnici položili cveće i upalili sveće. Nakon protesta, koji je protekao mirno, građani su se uputili ka Popovićevoj kući kako bi prisustvovali sahrani zakazanoj za 14 sati.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017