Vesti

U Koretištu kod Gnjilana osvećena crkva Sv. cara Konstantina i carice Jelene

U selu Koretištu kod Gnjilana danas je prvi put posle 1999. godine osvećena pravoslavna crkva u tom kraju. Osvećenje crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene je izvršio vladika raško-prizrenski Artemije sa brojnim sveštenstvom i monaštvom ovog kraja i iz kosovskih manastira. U besedi nakon liturgije vladika Artemije je istakao značaj ovog hrama za narod ovog kraja. ”Danas je velika radost ovde na zemlji, ali je velika radost i na nebu braćo i sestre jer danas se raduju Sveti car Konstantin i carica Jelena koji su dobili na poklon ovakav dragulj ovde u našem ravnom Pomoravlju, raduju se i ostali ugodnici Božji jer danas je praznik Svetih careva Konstantina i Jelene, a kada je njihov praznik onda se celo nebo raduje sa njima ali i cela zemlja jer svi mi proslavljajući njih proslavljamo samoga gospoda Isusa Hrista. Ovaj hram je danas osvećen, predat je Bogu kao uzdarje za sve ono što je Bog nama darovao, ali i na upotrebu ovog naroda da u njega dolazimo svake nedelje i praznika, da ovde se Bogu molimo, da primamo svete tajne pokajanja, ispovesti i pričešća, da ovde decu svoju krštavamo, omladinu svoju venčavamo i odavde ispraćamo u nebesku Srbiju naše drage pokojnike kada kome za to vreme dođe” - rekao je u svojoj besedi vladika raško-prizrenski Artemije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017