Vesti

Predstavljena knjiga "Kosovo na umoru" Milana Miće Nikolića

Pred velikim brojem ljubitelja pisane reči juče je u biblioteci Sveti Sava u Leposaviću predstavljena knjiga poezije “Kosovo na umoru” profesora Milana Miće Nikolića. O knjizi su govorili otac Jovan, iguman manastira Svetog Jovana u Sočanici, Milica Jestimijević Lilić, recezent, kao i prof dr Valentina Pitulić. Stihove su recitovali učenici srednje Tehničke škole Nikola Tesla u Leposaviću, dok je uz gusle stihove pevao Ratomir Vukasinović. Time poezija Kosovo na umoru predstavlja prikaz trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. U desetercu u kojem je pisana oslikava budućnost kroz tragove prošlosti, sa kojima se stalno susrećemo, rekla je Jestimijević Lilić. Mića Nikolić vrlo vešto kroz patnju i bol svega proživljenog, kao kamera, prati situaciju pretačući je u stihove koji oduzimaju dah i snagom koju poseduje uliva preko potrebnu nadu. Valentina Pitulić ne želeći da ulazi u estetsku vrednost ovog dela, rekla je da autor vrlo vešto u ovom trenutku koketira sa prošlošću, donoseći značaj istoriskih ličnosti u kontekstu budućnosti koja nimalo nije vedra, naglašavajući da autor donosi i opis političke situacije, što obično poezija ne trpi ali ovoga puta to nije tako. U ovoj knjizi nalazi se preko dvadeset pet pesama posvećenih Kosovu i Metohiji ali pažnju privlači pismo vladike Artemija, koje je sačinjeno u vidu pesme i koje, po priči autora, donosi jednu poruku, njemu se čini svih Srba sa Kosova. Autor se na kraju zahvalio svima koji su mu pomogli da odštampa ovu knjigu ali je naglasio da usled vanredne situacije kroz poeziju neće stati, nastaviće posao koji je započeo, tako da očekuje i pojavljivanje nekog proznog dela. Na kraju je organizovan koktel za sve prisutne gde se još dugo razgovaralo o knjizi Miće Nikolića Kosovo na umoru.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018