Vesti

Portparol UNMIK-a Džef Bili potvrdio ostavku Harija Holkerija

Portparol UNMIK-a Džef Bili potvrdio je danas Kim radiju da je Hari Hokeri podneo ostavku i naglasio da će UNMIK i ubuduće biti posvećen Rezoluciji 1244. Šef UNMIK-a je danas na pres konfernciji u Helsinkiju najavio svoju ostavku, on je rekao da je ovu odluku doneo zbog saveta lekara i u konsultacijama sa Kofijem Ananom. Očekuje se da će se gospodin Holkeri vratiti na Kosovo kako bi zaključio svoju misiju i oprostio se od kosovskih lidera. Holkeri je naglasio da je odluku doneo isključivo iz zdravstevnih razloga. On je rekao da se Kosovo i međunarodna zajednica suočavaju sa mnogim izaozovima koji bi trebalo da budu rešeni u saradnji sa lokalnim vlastima i da mnogo toga treba da se uradi kao što je primena standarda, ekonomija decentralizacija, multietiničnost kao i pitanje obnove porušenih objekata u martovskom nasilju. Na pitanje ko će biti novi SRSG Džef Bili je odgovorio da je još uvek rano govoriti o tome i da će se o tome voditi razgovori i konsultacije u sedištu Ujedinjenih nacija. Ostaćemo posvećeni našem mandatu u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, nastavićemo tesno da sarađujemo sa lokalnim vlastima i sa svim zajednicama kako bi primenili standarde na Kosovu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018