Vesti

Rok za obnovu kuća 1. septembar-Nenad Radosavljević

U improvizovanom kampu za raseljena lica u selu Ugljare, kod Kosova Polja, danas je održan sastanak savetnika šefa UNMIK-a za povratak raseljenih Nenada Radosavljevića i Srba iz Kosova Polja čije su kuće spaljene u martovskom nasilju. Raseljeni Srbi izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što 'postoji nekakav projekat o obnovi kuća po prioritetu', sa čime se ne slažu, jer 'kuće nisu ni paljene po prioritetu, nego sve odjednom'. Oni su Radosavljeviću predočili da procena štete na njihovim kućama nije obavljena adekvatno te da su kuće koje realno vrede i preko 100.000 evra procenjene na 15-20 hiljada evra. Radosavljević je raseljene Srbe upoznao sa naredbom UNMIK-a da sva šteta počinjena u martovskom nasilju mora biti popravljena u tri faze - do 1. juna trebalo bi da budu obnovljene škole, domovi zdravlja, ambulante, pošta u Kosovu Polju i zgrada 'JU programa' u Prištini, do 1. septembra svih 800 kuća, koliko ih je spaljeno i do 31. decembra svi ostali objekti, što uključuje i crkve i manastire.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018