Vesti

Komisija procenila Å¡tetu u Belom Polju

Komisija za procenu štete nastale u talasu martovskog nasilja nad Srbima, završila je svoj deo posla u selu Belo Polje kod Peći. Komisija je utvrdila da je šteta na objektima od 25 do 50 procenata, potvrdio je za KIM radio Mile Vasić, jedan od predstavnika sela i član komisije za procenu štete u Belom Polju. “Šteta je načinjena na nekim objektima do 50 %, a na nekim je od 20 do 25 %. Pretežno su uništeni krovovi na kućama i sve ono što je bilo izrađeno od zapaljivog materijala. Pri proceni štete komisija je imala u vidu i kućni inventar. Komisija je takođe utvrdila da je vodovodna mreža oštećena, a pumpa koja je služila za dovod vode više nije tu. Takođe je utvrđeno i da su neke bandere za struju isečene. Tako da je imajući sve to u vidu i za infrastrukturu utvrđena šteta do 50 %. Komisija je uz svoje članove primila i meštane sela. Spisak o oštećenju je zajedno sa fotografijama predat Vladi Kosova. O daljim rezultatima nadamo se da ćemo biti obavešteni blagovremeno”-kaže Vasić. Meštani Belog Polja smešteni su u objektu koji je sagradio KFOR, čekajući da i ovog leta počnu izgradnju svojih kuća. Oni izražavaju nezadovoljstvo zato što je obustavljen proces izgradnje 67 kuća koje su trebale biti izgrađene tokom ovog leta.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018