Vesti

Komesar EU Kris Paten razgovarao sa kosovskim zvaničnicima

Komesar Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbednost Kris Paten sastao se danas u Prištini, u zgradi Skupštine Kosova sa nosiocima političkog života u pokrajini. On se najpre sastao sa srpskim predstavnicima Oliverom Ivanovićem, Miloradom Todorovićem i Dragišom Krstovićem. Nakon razgovora Paten se kratko obratio novinarima i rekao da je imao dobar sastanak, hoću da vidim napore koji se ulažu u obnovu. On je još dodao da hoće da vidi praktične dokaze u obnovi i stvaranju multietničkog društva. U ime srpske strane govorio je član predsedništva skupštine Kosova Oliver Ivanović -''Gospodin Paten se izjasnio o konceptu koji će EU i dalje podržavati a to su multietničko Kosovo i Metohija, s tim da 17. mart ostavlja vidni trag na ono što je urađeno i na ono što bi trebalo da bude urađeno. Rekonstrukcijom niko nije zadovoljan, bezbednost takođe, smanjivanje broja vojnika nakon 17. marta, nešto što ne razumemo i to smo sa naše strane i istakli. EU ima veliki uticaj i imaće veliki uticaj, njihovi češći dolasci ovde će pomoći da budu tačno informisani šta se ovde događa''' kaže Ivanović. Komesar za spoljnu politiku i bezbednost se nakon susreta sa Srbima sastao i sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom. Rugova se zahvalio Patenu i izjavio da su razgovarali o situaciji posle 17. marta kako bi se ona normalizovala i o mogućnostima da radimo zajedno. Nakon sastanka sa Rugovom Kris Paten je rekao da je zadovoljan što je ponovo sa predsednikom Kosova i na Kosovu -'' Zadovoljni smo što su neki ljudi koji su stajali iza nasilja 17. marta u zatvoru a mnogo je važno da brzo radimo na rekonstrukciji. Ovo će biti jedna od tačaka ka ispunjavanju standarda. To je najbolji način da uđete u EU a ne da ostanete autsajder-i. Bez ispunjavanja standarda ne možete u EU. Paten se u zgradi skupštine Kosova, gde su održani i svi razgovori, sastao i sa premijerom Kosova Bajramom Redžepijem a osnovne teme su bile decentralizacija, obnova i bezbednost.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018