Vesti

U Prištini predstavljen izveštaj Uloga medija u događajima marta 2004. godine

U OEBS-ovom centru za informisanje u Prištini danas je predstavljen izveštaj Uloga medija u događajima marta 2004. godine na Kosovu. Izveštaj je sačinio gospodin Dardan Daši, novinar koji je radio u ovom regionu više od 10 godina. Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i Mikloš Haradcki OEBS-ov predstavnik za slobodu medija. U kratkom uvodu u izveštaj kaže se da mediji nisu namerno podsticali nasilje, ali mediji imaju odgovornost da reaguju na pravi način i da profesionalno služe najvišim interesima stanovništva Kosova. Da nije bilo bezobzirnog i senzacionalističkog izveštavanja 16. I 17. marta događaji su mogli da dobiju drugi obrt kaže se u izveštaju, možda ne bi dostigli intenzitet i nivo vođene brutalnosti, ili se možda uopšte ne bi ni desili. Naročito vest data od strane medija na račun kobnog davljenja grupe dece 16. marta izgleda da nije podupruta ni jednim važećim novinarskim opravdanjem ističe se u izveštaju. Takođe bi trebalo primetiti da su mediji naročito elektronski pokazali neprihvatljiv nivo emocija, pristrasnosti i nemarnosti i pogrešno primenjene patriotske revnosti. Naročito tri glavna kosovska TV kanala zaslužuju najveću moguću kritiku za izveštavanje 16. marta uveče. Izveštavanje radio televizije Kosova u toku nemira, kao i veče pre toga trbalo bi biti gledano sa najvećom zabrinutošću s obzirom da je ovo jedini javni emiter. U izveštaju je nekoliko rečenica posvećeno medijima na srpskom jeziku, oni su se prema ovom izveštaju uglavnom oslanjali na informacije elektronskih medija iz Srbije. OEBS-ov predstavnik za slobodu medija Mikloš Haradcki naglasio je da je potrebno izraditi tolerantno društvo i objektivno informisanje na Kosovu i Metihiji. On je naglasio i činjenicu da je razgovarao sa liderima i autoritetima na ovom prostoru koji bi trebalo da donesu Zakon o informisanju na Kosovu i Metohiji i koji bi na izvestan način sankcionisao nedozvoljeno i nezakonito ponašanje medija. Izveštaj nije sačinjen sa namerom da se prema medijima povlače bilo kakve sankcije već da političari na osnovu njega donesu konkretne i određene zaključke.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018