Vesti

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Šefer sa 26 ambasadora NATO-a doputovao u Prištinu

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Šefer koji je u Prištinu doputovao sa 26 ambasadora NATO-a, razgovarao je danas sa najvišim predstavnicima UNMIK-a i kosovskih institucija, nakon čega je održao konferenciju za novinare. Očekivao sam napredak u proteklih mesec dana ali na žalost taj napredak nisam video izjavio je generalni sekretar NATO-a Jap De Hop Šefer. On je naglasio da je potpuno razočaran stavom političkih lidera kosovskih Albanaca mesec dana posle martovskog nasilja. Iluzija je da će međunarodna zajednica napustiti politiku standarda naglasio je Šefer, rekavši da proces standarda treba da se nastavi, ali je važno da i Srbi učestvuju u institucijama i sprovođenju standarda. Šefer je demantovao vesti nekih agencija da je NATO već imenovao specijalnog političkog predstavnika na Kosovu, ali je rekao da se ta mogućnost razmatra. Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Šefer i još 26 ambasadora - članova Stalnog saveta NATO-a, razgovarali su sa tročlanom delegacijom Koalicije Povratak u kojoj su bili Oliver Ivanović, Dragiša Krstović i Milorad Todorović. Podsetimo da su Pre dolaska u Prištinu, Šefer i još 26 ambasadora - članova Stalnog saveta NATO-a, obišli bolnicu i osnovnu školu Sveti Sava u Kosovu Polju, koje su albanski ekstremisti spalili u nasilju 17. i 18. marta. O prošlomesečnom nasilju u centralnom delu Kosova zvaničnicima NATO-a govorio je veoma opširno švedski general Anders Brandstrom. Rekao je da je 17. i 18. marta 'rulja od 13 hiljada Albanaca navalila' na selo Čaglavicu i druga naselja oko Prištine, i palila sve što je srpsko. 'Pokazana je velika mržnja i sa snagama koje ima Kfor u centralnom Kosovu nije moglo da se to spreči', rekao je švedski general i dodao da mu Kforu u tom delu Kosova potrebno više vojnika.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017