Vesti

Kontakt grupa u poseti Kosovu i Metohiji

Predstavnici kontakt grupe danas su se popodne u Prištini sastali sa predstavnicima UNMIK administracije, predstavnicima privremenih institucija Kosova, a nakon toga susreli su se i sa predstavnicima Srba u pokrajini. Sastanku su prisustvovali Oliver Ivanović, Goran Bogdanović, Gojko Savić, Dragiša Krstović i Milorad Todorović. Nakon razgovora sa predstavnicima kontakt grupe Oliver Ivanović se obratio novinarima i rekao da očekuje mnogo od predstavnika najmoćnijih zemalja i da je ovo najviši nivo koji se bavi problemom Kosova i Metohije. ” Dobili smo uveravanja da će se oni ozbiljno baviti ovim problemom i da neće tolerisati ovo što se dogodilo. Insistirali smo na oceni stanja, jer ako se ono ne nazove pravim imenom teško će se naći rešenje. Tražili smo da se teroristi i ekstremisti uhapse, kao i oni političari koji stoje u senci svega ovoga. Oni moraju odgovarati za martovske događaje a to su isti oni koji su odgovorni za etničko čišćenje koje se dogodilo 1999. godine. Kontakt grupa je pokazala interesovanje za funkcionalnu lokalnu upravu i traže se modaliteti po kojima bi se srpska zajednica zaštitila, '' rekao je Ivanović. Predstavnici Kontakt grupe su nakon Prištine posetili i Obilić, a u Plemetini su se zadržali u razgovoru sa Srbima koji su iz ovog grada 18. marta proterani. Ketlin Stivens zamenik pomoćnika sekretara Stejt dipartmenta za južnu i centralnu Evropu je rekla: ”Danas smo razgovarali u Prištini sa mnogim ljudima i rekli smo im da je naš najveći prioritet da obezbedimo vaš povratak. Ova Grupa će vas posetiti za dva meseca i ja obećavam da će moje prvo pitanje biti: Da li su vaše kuće obnovljene?'' - istakla je Stivenson. Proterani Srbi iz Obilića su razgovarali sa članovima Kontakt grupe i svedočili o staradanju koje ih je zadesilo 17. marta. U sklopu poseta visokih svetskih zvaničnika ovih dana na Kosovu i Metohiji boravi i britanski ministar ?a Evropu, Denis Mek Šejn. On je danas oko 18 časova posetio spaljenu prištinsku crkvu Sv. Nikole.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017