Vesti

Susret o. Save i Đovanija Karaćola

Delegacija Ministarstva inostranih poslova Italije posetila je danas Manastir Gračanicu, gde ih je dočekao, u ime episkopa Artemija, protosinđel Sava Janjić. Italijansku delegaciju predvodio je Đovani Karaćolo bivši ambasador u Beogradu i Fernando Đentilini predstavnik EU u kabinetu Harija Holkerija. U dužem razgovoru sa Ocem Savom razgovarali su o novonastaloj situaciji posle 17-og marta. Otac Sava je rekao da je 17. mart posledica petogodišnje pogrešne politike UNMIK-a i nespremnosti većine kontigenata KFOR-a da se suoče sa stvarnom situacijom na terenu. -Praktično, ovde se gradila jedna kuća bez stvarnih temelja, bez zidova, pristupilo se izgradnji krova, a kuća se već raspadala. Tako da je stav Srpske pravoslavne crkve kao i srpskih predstavnika da učešće u političkom životu Srba sa Kosova i Metohije je svakako nešto što je neophodno, ali u uslovima dok se ne reše suštinski problemi, dok se ne pronađu glavni organizatori prošlomesečnog nasilja i svih organizovanih napada na Srbe od juna 1999, pa čak i ratnih zločina koji su vršeni u toku rata. Smatram da će biti veoma teško obezbediti jedan zdrav politički proces. Treba identifikovati počinioce, pronaći efikasne mere da se takvi pokušaji spreče i naravno razoružati paravojne grupe, koje slobodno šetaju Kosovom i spremaju nove napade na Srbe i međunarodnu zajednicu. Oni su dali vrlo jake i oštre poruke albanskom rukovodstvu u Prištini. Ja sam svakako apelovao da njihove poruke budu ubedljivije i svakako praćene konkretnim međunarodnim aktivnostima, da se jednostavno albanskom narodu na Kosovu i Metohiji kaže da se uništavanjem crkava, svetinja, raskopavanjem grobova i drugim užasnim delima nemože prokrčiti put ka Evropi, a ekstremisti koji misle na taj način da reše budućnost Kosova i Metohije možda će jednoga dana i proterati sve Srbe i svoje albanske neistomišljenike. Treba se okrenuti jednoj zdravoj demokratskoj političkoj opciji koja vodi ka civilizovanom svetu a ne koja nas vodi u mračna doba, kaže za KIM radio protosinđel Sava Janjić.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017