Vesti

Lideri Srba sa Kosova i Metohije razgovarali sa premijerom Koštunicom

Lideri Srba sa Kosova i Metohije su danas razgovarali sa premijerom Vojislavom Koštunicom i na sastanku postigli visok stepen saglasnosti oko politike za južnu srpsku pokrajinu i podržali Nacrt odluke o utvrđivanju plana za političko rešenje sadašnje situacije na Kosovu. Premijer Koštunica, saopštio je liderima sa Kosova da će o Nacrtu plana za političko rešenje Kosova uskoro raspravljati Skupština, pošto on prethodno obavi razgovore sa šefovima svih poslaničkih grupa. Premijer Koštunica, obećao je liderima sa Kosova da će i ubuduće biti uključeni u tok realizacije plana za Kosovo i informisani o svim pitanjima koja se tiču politike vezane za južnu srpsku pokrajinu. Sastanku su prisustvovali, Milan Ivanović predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić, predstavnici Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković i Ranđel Nojkić, predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković, potpredsednik NS za Kosovo i Metohiju Milorad Laketić, kao i članovi koalicije 'Povratak' Dragiša Krstović, Sokol Đorđević i Oliver Ivanović. Poslanik Koalicije Povratak Rada Trajković je za Kim radio izjavila da je na današnjem sastanku sa premijerom usaglašeno mišljenje da je na Kosovu neophodno formirati institucije koje bi bile u funkciji institucionalne zaštite Srba i ostalog nealbanskog stanovnistva i koje bi ispunjavale bebednosne i normative insitucionalnih potreba srpskog stanovnistva i da je 17 ti mart promenio mnogo toga, kao i odnose prema kosovskim institucijama iz čega je i proistekla odluka da Srbi više ne budu deo tih institucija. ''Danas smo se svi dogovorili da 17 mart svakako predstavlja datum koji je u mnogome promenio i naše odnose prema institucijama na Kosovu i Metohiji, i jednoglasno je prihvaćeno da Srbi više ne budu deo privremenih kosovskih institucija'', zaključuje Rada Trajković. Oliver Ivanović je u izjavi za Kim radio naglasio da se i dalje ostaje dosledno principu multietničnosti ali uz neke nove insitucionalne garancije. ''Jedinstveni smo u tome da 17. mart predstavlja prelomni trenutak i da objektivno ne možemo po starom dalje, jer je koncept koji je zagovarala čitava međunarodna zajednica doživeo očigledan neuspeh. Mi ostajemo privrženi multietničnosti ali do nekakve institucionalne garancije za preostale Srbe. ''kaže Ivanović.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017