Vesti

Krivični i Zakon o krivičnom postupku Srbije i Crne Gore od ponoći ne važe na Kosovu i Metohiji

Stupanjem na snagu kosovskog Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, koje je odobrio bivši šef UNMIK-a Mihael Štajner, danas su na Kosovu i Metohiji zvanično prestali da važe Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku Republike Srbije. Šef UNMIK-a Hari Holkerei, izrazio je zadovoljstvo što danas stupaju na snagu ti zakoni i istakao da to predstavlja suštinsku prekretnicu u naporima UNMIK-a, da se na Kosovu uspostavi vladavina prava. On je kazao da su u novi Krivični zakon Kosova, u čijoj izradi nacrta su učestvovali eksperti Saveta Evrope i još nekih međunarodnih organizacija, unete odredbe UNMIK-ovih propisa i medjunarodnih pravnih konvencija o terorizmu i trgovini ljudima. Šef UNMIK-a Hari Holkeri nije želeo da odgovori na pitanje, da li je donošenje zakona u skladu sa principom očuvanja teritorijalnog suvereniteta Srbije i Crne Gore, obzirom da se zna, da je po rezoluciji 1244 pravni sistem deo suvereniteta Srbije i Crne Gore. Predsednik Vrhovnog suda Kosova Redžep Hadži Musa izjavio je da stupanje na snagu kosovskog Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku predstavlja veliki korak, jer se kosovsko pravosuđe odmaklo od prošlog sistema.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017