Vesti

Zamenik šefa UNMIK-a posetio kosovsko pomoravlje

Svoju posetu Kosovskom Pomoravlju zamenik šefa UNMIK-a Čarls Brejšou započeo je obilaskom crkve Svetog Arhangela Gavrila u manastiru Draganac kod Gnjilana. posle kraćeg razgovora sa Igumanom manastira Kirilom, Brejšou je kazao da je postignut dogovor sa UNESKO-m o tome da njihovi stručnjaci obiđu uništene manastire kako bi procenili štetu nakon čega će uslediti obnova. Manastir Draganac nije uništen u poslednjem nasilju albanaca od 17. marta. Iguman Kirilo je dobio uveravanja od Čarlsa Brejšoua da postoji mogućnost da posle obilaska UNESKO-a zgrada koja se nalazi u manastiru, a koja je stara oko 130 godina bude obnovljena. Zamenik civilnog administratora za Kosovo je nakon toga obišao srpsko selo Parteš u Gnjilanskoj opštini, gde je u osnovnoj školi Dositej Obradović, razgovarao sa predstavnicima srpskih sela kosovsko pomoravskog regiona. Brejšou je predstavnicima Srba rekao da poruka UNMIK-a ostaje ista a to je mir i tolerancija na Kosovu. UNMIK nije odustao od rezolucije 1244 UN-a i on će pomoći ljudima na Kosovu da svi žive u miru, naglasio je Brejšou. Predstavnici Srba su u razgovoru sa Brejšouom izrazili zabrinutost zbog nasilja koje se dogodilo, ali su istakli da žele da ostanu da žive na svojim ognjištima. Kako je za KIM radio izjavio predstavnik Srba iz Vitine Zoran Krčmarević jedan od glavnih zahteva koji su uputili zameniku šefa UNMIK-a jeste da se osigura njihova bezbednost. ”Pa vidite bilo je dosta zahteva u smislu obezbeđenja tj. povratak dece u škole, i normalan život, rekonstrukcija kuća, i da prvi korak treba da učine Albanci kao većinska zajednica, i da se tim pitanjem malo više pozabavi međunarodna zajednica i da se najzad ispune sva data obećanja”-rekao je Zoran Krčmarević. Nakon posete manastira Draganac i razgovora sa predstavnicima Srba u Partešu, Čarls Brejšou održao je u Gnjilanu sastanak sa srpskim predstavnicima opština Gnjilane, Vitina, Novo Brdo, K. Kamenica Uroševac i Štrpce. Jedini uspeh današnjeg sastanka sa zamenikom šefa UNMIK-a je to što smo gospodina Brejšoua mogli da informišemo o pravoj situaciji u našim opštinama, izjavio je za KIM radio predsednik Opštine Štrpce Slađan Ilić. ”Ne ništa se nije promenilo, politika koju pokušavaju da primene ovde je stara politika, koja je doživela fijasko 17. marta i politika zbog koje su Srbi platili najveću cenu. Lično mislim da povratak istoj politici, zatvaranje očiju pred javnošću i izbegavanje suočavanja sa situacijom na terenu što znači da oni nemaju rešenje za stvaranje demokratskog društva na Kosovu, a pogotovu ne da zaštite Srbe u pokrajini. Čarls Brejšou je u kratkom obraćanju novinarima kazao da je sa predstavnicima Srba imao veoma ozbiljan sastanak. Po meni je najveći izazov sada početak rada na izgradnji poverenja među svim zajednicama na Kosovu i Metohiji zaključio je Brejšou.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017