Vesti

Koalicija Povratak razgovarala sa Mihaelom Šeferom i Džonom Sorosom

Delegacija koalicije Povratak razgovarala je danas sa političkim direktorima ministarstava inostranih poslova Nemačke i Velike Britanije Mihaelom Šeferom i Džonom Sorosom o situaciji na Kosovu. Sastanku su prisustvovali i sekretar eparhije raško-prizrenske otac Simeon Vilovski i iguman manastira Sveti Arhangeli German Vučićević. Ovom prilikom podpredsednik Skupštine Kosova Oliver Ivanović je u izjavi za KIM radio rekao da je na sastanku usaglašeno da se na Kosovu i Metohiji u prošlom mesecu dogodilo etničko čišćenje, i da kosovski Albanci misle da će sve rešiti nasiljem i oružjem, što je Ivanović okarakterisao kao veoma loš put za rešavanje i smirivanje stanja na ovim prostorima. ”Složili smo se oko toga da je ovo bio pokušaj etničkog čišćenja i da krivci moraju biti kažnjeni, ne samo oni koji su direktni izvršioci, nego i oni koji su iza toga, koji su iza scene, koji vuku sve konce ovde. Pokušali smo da objasnimo da ništa nije isto kao što je bilo pre 17. marta i da je ovo velika tragedija za nas i za čitavu srpsku zajednicu i da ona ne može da prođe nekažnjeno. O budućoj saradnji i suživotu jednostavno je nemoguće govoriti u ovom trenutku, mada u krajnjem, mi znamo da je u saradnji u političkom kompromisu rešenje, ali nemamo sagovornika s druge strane. Stav međunarodne zajednice o situaciji na Kosovu i Metohiji rekao bih da je značajno promenjen, prvo u retorici jer to je značajna stvar od toga počinje i sve drugo izvesno je da će oni preduzeti određene mere. Nekakve konsenkvence moraju snositi sve privremene institucije uključujući i pojedince koji su na čelu tih privremenih institucija. Oni jednostavno nisu kontrolisali ovu situaciju, u tome smo se složili, a nesposobnost da kontrolišu situaciju pokazuje nesposobnost institucije kao takve i one zaslužuju tutorstvo još neko vreme, međunarodna zajednica će još dugo biti ovde.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017