Vesti

Priština - počela obnova zgrade JU program

U Prištini je danas počelo čišćenje i pripreme za renoviranje stanova u zgradi "JU programa", u kojoj žive preostalih stotinak Srba u tom gradu. Početku obnove zgrade prisustvovali su premijer Kosova Bajram Redžepi, Šef UNMIK-ovog odeljenja za lokalnu administraciju Frančesko Bastagi, ministar za prostorno planiranje Ethem Čeku i direktor UNMIK-ove kancelarije za povratak raseljenih Pegi Hiks. "Prilikom nedavne posete zgradi JU programa sa Harijem Holkerijem, stekli smo utisak da ljudi koji su živeli ovde žele da se vrate", rekao je novinarma premijer Kosovske Vlade Bajram Redžepi. "Radovi su počeli i ja se nadam da će za 10 dana cela zgrada biti obnovljena i da će oni koji su u njoj živeli moći da se vrate", naglasio je Redžepi. On je pretpostavio da će povratnici tražiti veću bezbednost i kazao da je to stvar UNMIK-a. Odgovarajući na pitanje novinara kako bi nazvao događaje od protekle nedelje, Redžepi je kazao, "Ako hoćete pravim imenom ja ću reći na engleskom, ovo što se učinilo je vandalizam. Vi morate da razumete da je moj srpski malo manjkav i ako hoćete na engleskom prave reči, ja ću reći da je počinjen vandalizam". Frančesko Bastagi, šef UNMIK-ovog odeljenja za lokalnu samoupravu, rekao je da je obnova zgrade JU programa, samo skroman početak nečega što je veoma važno i hitno. "Moramo ići korak po korak, kako bi uspostavili atmosferu poverenja i učinili sve, kako bi oni koji su pogođeni prošlonedeljnim nasiljem mogli da se vrate kući. Od kosovskih institucija očekujemo da na ove zahteve odgovore brzo i da se ponašaju odgovorno", rekao je Bastagi. Direktor UNMIK-ove kancelarije za povratak raseljenih Pegi Hiks, izjavila je za KIM radio da ono što se protekle nedelje dogodilo na Kosovu i Metohiji, predstavlja ogroman korak nazad u naporima koje je međunarodna zajednica uložila na ovom prostoru. Hiks je kazala da je razgovarala sa ljudima iz zgrade JU programa, koji su, kako je rekla, preživeli tragediju i izrazila zabrinutost da će se ovi događaji odraziti na budućnost Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017