Vesti

Živorad Cvetković bacio bombu na vojnike KFOR-a

Sinoć je na nekoliko francuskih vojnika koji su čuvali stražu na mostu koji razdvaja severni od južnog dela Mitrovice bačena ručna granata. Počinioca ovog napada Srbi koji su se u tom trenutku zatekli na ulici odmah su savladali i predali UNMIK policiji. Reč je o izvesnom lokalnom srpskom kriminalcu zvanom “Žiži” ( Živorad Cvetković, rođen 1973. god. ) koji je pobegao iz zatvora u Prokuplju i sklonio se na Kosovo. Cvetković je takođe poznat kao lice sa kriminalnim dosijeom koje je sarađivalo sa albanskom mafijom. Prema izjavi očevidaca napadač je bacio jednu granatu, a zatim pre nego što je uspeo da baci drugu na njega je skočilo nekoliko Srba koji su se našli u blizini i savladavši ga bacilo na zemlju. Napadač je predat prvoj patroli UNMIK policije i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Član Koalicije «Povratak» Oliver Ivanović, odmah je kontaktirao komandanta francuskih snaga u Mitrovici i izrazio duboko žaljenje zbog ovog nemilog događaja. Srpski predstavnici iz severne Mitrovice posetiće danas povređene vojnike. Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje ovaj napad i izražava solidarnost sa ranjenim vojnicima apelujući na Srbe u Severnoj Mitrovici da ne dozvole kriminalcima i ekstremistima da zloupotrebljavaju postojeću situaciju. Srpska Pravoslavna Crkva poosebno pohvaljuje pribranost prisutnih mitrovačkih Srba koji su zločinca na vreme uhvatili i predali ga međunarodnim organima reda i tako pokazali da srpski narod Mitrovice ne štiti eventualne kriminalce u svojim redovima. Crkva apeluje da svi oni koji pod vidom patriotizma, a u stvari iz kriminanih razloga i uz pomoć nasilja žele da ostvare svoje ciljeve, nanose štetu srpskom narodu i Crkvi i kao takvi zaslužuju da budu identifikovani i privedeni pred lice pravde. Eparhija takođe apeluje na albanske lidere i albansko stanovnistvo da postupaju na sličan način i policiji prijave sve one koji su odgovorni za napade na srpsko stanovnistvo i pripadnike medjunarodnih snaga. Veoma je indikativno da su Srbi u Mitrovici u roku od samo nekoliko minuta uspeli da savladaju i predaju policiji napadača Srbina koji je nasrnuo na pripadnike snaga KFOR-a, dok je više hiljada Albanaca koji su jurišali na KFOR i policiju UNMIK-a, povredivši i ranivši desetine međunarodnih vojnika, i dalje na slobodi jer ni albanski lideri niti ijedan pojedinac nije spreman da počinioce ovih zločina kao i brojnih napada na Srbe i srpske svetinje prijavi organima reda, kaže se u saopštenju eparhije raško prizrenske i kosovsko metohijske.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017