Vesti

UNMIK, NATO I OEBS - Osuđuju nasilje na Kosovu i Metohiji

Šef UNMIK-a Hari Holkeri, generalni sekretar NATO-a Jap De Hop Šefer i predsedavajući OEBS-a Solomon Pejsi održali su danas u Prištini zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su osudili nasilje, koje se ovih dana dogodilo na Kosovu i Metohiji. «Zgranut sam objašnjenjem koje sam čuo od predstavnika vodećih albanskih partija na Kosovu», rekao je Hari Holkeri. On je izrazio čuđenje i razočarenje, što predstavnici Albanaca nisu osudili nasilje u kojem je 28 osoba izgubilo život i što je porušeno oko 280 škola, crkava i drugih objekata. « Zahtevam od privremenih institucija i Kosovskih Albanaca da preuzmu potpunu odgovornost za nasilje koje se proteklih dana dogodilo na Kosovu», rekao je Holkeri. Šef UNMIK-a je kazao da je glavni zadatak sada uspostaviti red i mir i privesti pocinioce pred lice pravde. Generalni sekretar NATO-a Jap De Hop Sefer, rekao je da NATO pruža punu podršku KFOR-u i generalu Kamerhofu i njegovim ljudima koji su odgovorili na nasilje, koje je bilo organizovano od ekstremnih elemenata albanske zajednice. On naglasio je da KFOR ostaje na Kosovu i poručio albancima da se varaju ako misle da će etničkim čišćenjem biti ostvareni njihovi ciljevi. Šefer je rekao da je sramota što albanski lideri nisu osudili nasilje i zatražio od njih da to učine. Predsedavajući OEBS-a Solomon Pejsi, rekao je da je nasilje koje se proteklih dana dogodilo na Kosovu, predstavlja korak unazad za demokratskim dostignućima u pokrajini.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017