Vesti

Divljanje nad preostalim Srbima u Prizrenu

Čitavo srsko naselje u Prizrenu, Potkaljaja, je spaljeno. Još jednom je potvrđeno da su uništene i spaljene crkve svetog Spasa, Svete Nedelje, Sv. Vrača i Sv. Pantelejmona u tom delu grada, pored ostalih crkava: Ljeviške, Sv. Đorđa, stare crkve Sv. Đorđa "Runjevićeva crkva" i crkve Sv. Nikole (Tutićeva crkva). Prema ovim informacijama sve prizrenske crkve su zapaljene i njihov broj za sada iznosi: 8, pored zgrada Bogoslovije i Episkopije kao i manastira Sv. Arhangela van grada. Naoružani Albanci su upadali u srpske kuće i maltretirali i tukli preostale starce i starice. Gigić Jelena navodi da ju je jedan pripadni KPS-a izbacio na terasu, a potom gazio nogama. Leposava Pitović iz Potkaljaje i druge njene komšije su brutalno pretučeni, a starcu Vojislavu Jeftiću je slomljena ruka. Pretučeni su i učiteljica Dobrila Dosavić i njen unuk i trenutno su, kao i većina Srba, u bazi nemačkog KFOR-a. Prilikom paljenja Bogoslovije povređene su Olga Filipović i njena ćerka, koje su smeštene u gradsku bolnicu u Prizrenu. O Draganu Nedeljkoviću, koji se nalazio u jednoj zapaljenoj kući, ne zna se ništa. 19. marta su paljene i preostale zgrade kompleksa Bogoslovije u Prizrenu. Prema albanskoj televiziji KOHA VISION iz zapaljene zgrade Bogoslovije je izvučeno ugljenisano telo jednog Srbina čiji identitet nije još utvrđen. U Bogosloviji je pre paljenja živelo 8 srpskih izbeglica koje su Albanci 1999. godine izbacili iz svojih domova. Među njima je bilo dvoje dece i jedna žena u drugom stanju. Proteklih godina medicinska ekipa bolnice Simonda i? Gračanice obilazila je Srbe u Prizrenu i pružala im lekarsku zaštitu. Po evidenciji lekara i? ove ustanove, gotovo svi građani Prizrena su u protekle četiri godine po nekoliko puta doživljavali batinanja i fizičko zlostavljanje.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017