Vesti

M. Trajković: SB UN nam je dao inicijativu

Predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova i Metohije Momčilo Trajković protekla tri dana boravio je na Kosovu i Metohiji i aktivno učestvao u normali?aciji i smirivanju situacije na centralnom Kosovu. Trajković je za KIM radio izjavio da je srpskom narodu sada, više nego ikad, potrebna svaka vrsta pomoći i podrške. - Problem Kosova ima rešenje samo na Kosovu. Srbija je država na tronošcu, a Kosovo je jedan od njih. Mislim da možemo biti faktor koji će Srbiji pomoći da generiče pozitivne procese. Možemo i drugačije, ali bi to značilo katastrofu i za Srbiju i za nas. Zato je jako važno ovo što se dešava u Srbiji po svim gradovima, jer to znači da postajemo zdrava, građanska, demokratska država. Govorim o strateškim i dugoročnim ciljevima. Zato se mi ovde moramo boriti pre svega političkim sredstvima da bi opstali na svojim ognjištima. Nama je mesto ovde - mi nemamo kud. - Teško je prognozirati dalji razvoj situacije, ali je čitavom svetu stalo da se ovde uspostavi mir. Možda bi mi i bili ostavljeni da izgorimo u ovom kotlu da Kosovo ne utiče na šire procese. I zato smatram da će gasiti sukob koji može da zapali čitav Balkan. Političari Francuske ili Nemačke imaće problema sa domaćom javnošću ako dozvole genocid ovde. Na neki način oni stoje iza toga. Demokratske zemlje ne mogu da stoje iza takvih procesa. I ja tu vidim šansu. Sinoćna sednica Saveta bezbednosti UN je nama po prvi put dala inicijativu. Svet više neće razmišljati kao što je razmišljao jer se ovde dešava nešto neviđeno i to u prisustvu međunarodnih snaga. Zar je moguće da će agresivna politika albanskih ekstremista ovde srušiti NATO, UN i Evropu i sve ono što su oni stvarali čitav niz godina? To se neće desiti. Ako bi Kosovo postalo nezavisno onda bi to morao da bude princip i za druge. Za Republiku Srpsku ili Makedoniju na primer… Znam da bi neki u Beogradu voleli da se ovo pitanje reši na najlakši način - dajte im nezavisnost. Ali ako se to desi, Šumadija će postati Kosovo, a Kosovo nije samo teritorija.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017