Vesti

Teško u Kosovskom Pomoravlju

Situacija u Kosovskom Pomoravlju je i dalje teška za Srbe. U Gnjilanu je ostalo samo troje Srba, dok su ostali stanovnici evakuisani u okolna srpska sela. Kao što je poznato njihove kuće su potpuno demolirane ili spaljene. Crkva Sv. Nikole u Gnjilanu je u dobrom stanju i obezbeđuju je vojnici KFORa. Na Srbe u Cernici je bačena bomba. Tom prilikom je povređeno njih četvoro i oni se sada nalaze u Vranjskoj bolnici. Jedan od njih je u teškom stanju. Juče su u centru Gnjilana bile demonstracije oko 10 hiljada Albanaca. Vojnici KFORa koristili su suzavac i gumene metke kako bi suzbili demonstrante. Pošto je broj vojnika KFORa u gradu povećan, danas su demonstracije održane samo na rubu grada. U okolini Gnjilana živi oko 15 hiljada Srba koji se za sada ne kreću ali budno prate situaciju. U Kos. Vitini ostalo je još oko 30 Srba koji se nalaze u velikim problemima. Još gore je u multietničkom selu Mogili gde trenutno ima oko 150 Srba. U opštini Novo Brdo juče je izvršen napad na samu zgradu opštine koju su čuvali KPS policajci. Situacija u Kos. Kamenici je takođe veoma teška, ali veliki broj KFOR vojnika za sad drži kontrolu u svojim rukama.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018