Vesti

Bilans jučerašnjih napada na KiM

Jučerašnji dan na Kosovu i Metohiji bio je jedan od najtežih za srpski narod u proteklih nekoliko godina. Retka su mesta na koja Albanci nisu pucali i napadali. Na centralnom Kosovu teško su postradali: Lipljan, gde je ubijeno četvoro Srba i popaljen veliki broj kuća, Čaglavica, gde ima nekoliko povređenih osoba od snajperskih hitaca i gde je deo sela sa prištinske strane spaljen; Kosovo Polje gde takođe ima ranjenih osoba i gde su popaljene gotovo sve kuće. Pucano je i na Staro Gracko, u Obiliću je teško pretučen jedan Srbin, a čitavu noć su trajale provokacije. Iz susednog sela Prilužja javljano je da je na njih otvarana vatra iz automatskog oružja. Najteža situacija je bila u Prištini gde je linč doživelo preostalih dvestotinak Srba; najteže je bilo u zgradi YU programa, gde je tokom evakuacije Srba na jedno vozilo bačena bomba. U tom napadu je poginula Tamara Cvetanović. Tokom protekle noći tri puta je napadana crkva Svetog Nikole i sveštenik otac Miroslav Popadić, a na Univerzitetsko naselje su bačene tri bombe. U velikim sukobima u Mitrovici ubijena je Jana Tučev na terasi svog stana oko 13 časova dok je od snajperskog hica poginuo Borivoje Spasojević a nekoliko stotina ljudi je ranjeno i povređeno. U prizrenskom regionu stradali su skoro svi objekti Srpske pravoslavne crkve, Manastir svetih Arhangela, Bogoslovija Sveti Kirilo i Metodije, Episkopija i Bogordica Ljeviška; o sudbini osamdesetak Srba još se ništa ne zna. U Orahovcu je opšti napad počeo sinoć oko 19 časova; prtučen je jedan stariji bračni par, a zgrada pošte je potpuno demolirana. Na Štrpcu, u selu Drajkovce ubijen je Dobrivoje Stolić a njegov sin je teško ranjen i tokom noći je podlegao povredama. U Gnjilanu su popaljene sve srpske kuće a ubijen je Boban Perić dok je Slavoljub Dabić pretučen do smrti; Srbi su evakisani u crkveno dvorište gde se i sada nalaze, a bilo je i nekoliko pokušaja napada na selo Šilovo. U Vitini je lakše ranjen sveštenik Dragan Kojić a zapaljena je novopodignuta škola u ovom mestu. U pećkom regionu popaljeno je svih 25 kuća u povratničkom selu Belo Polje, pucano je na sela Grabac i Biču koja je evakuisana a na Manastir Visoke Dečane ispaljeno je pet minobacačkih projektila; tokom dana iz Đakovice evakuisane su starice koje su protekle četiri godine živele u dvorištu crkve Svetog Uspenja.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018