Vesti

Nekoliko hiljada Srba okupilo se danas u Gračanici

Povodom sinoćnjeg napada na Jovicu Ivića iz Čaglvice, od jutros meštani centralnog Kosova drže u blokadi put Priština - Gnjilane, koji prolazi kroz Gračanicu. U podne je u centru Gračanice održan i protestni skup nekoliko hiljada Srba. Njima se obratio Poverenik kosovskog okruga Dragan Velić, rečima da je formiran krizni štab, koji će koordinirati protestima i daljim akcijama na terenu. Velić je u ime kriznog štaba saopštio i nekoliko zahteva upućenih Međunarodnoj zajednici i vlastima u Beogradu. Od njih se zahteva postavljanje kontrolnih punktova kroz Čaglavicu i ostalim srpskim sredinama gde je to potrebno, zatim osvetljenje magistralnog puta kroz Čaglavicu, pronalaženje počinioca napada i hitno izvršiti decentralizaciju na Kosovu i Metohiji, kako bi Srbi imali svoje opštine i u njima svoje sudstvo, svoju policiju i vojsku i samim time i samu zaštitu. Predstavnik odeljenja ministarstva za prosvetu i sport Duško Maksimović saopštio je danas na protestu u Gračanici, da će zbog napada na učenika medicinske škole Jovicu Ivića i psihičkog stanja učenika u školama, nastava u centralnom kosovskom okrugu biti obustavljena do 22. marta. Nastava će biti nastavljena u ponedeljak, ako to uslovi dozvole dodao je Maksimović istakavši i da je ovo jedna vrsta protesta, koji će valjda Evropska zajednica razumeti. Direktor medicinske škole Borivoje Veličković rekao je na skupu da sinoćni oružani napad na Jovicu Ivića nije bio slučajan, 'jer su srpsko obrazovanje i zdravstvo trn u oku albanskim teroristima na Kosovu i Metohiji'. Veličković je i za sadšnje stanje optužio međunarodnu zajednicu. Skup je završen bez incidenata a UN, kosovska policijska služba i KFOR ne dozvoljavaju i dalje prilaz Gračanici i Čaglavici u kojima Srbi protestuju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017