Vesti

Koštunica:Na Kosovu potrebna veća zaštita Srba

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica preneo je danas podsekretaru UN za mirovne operacije Žan Mari Gienou da je na Kosovu potrebna veća zaštita Srba i da je decentralizacija način da se to postigne. Koštunica je "posebno istakao loše stanje ljudskih prava i težak položaj srpske zajednice. Pri tom je izneo mišljenje o potrebi bolje i efikasnije institucionalne zaštite Srba posredstvom usvajanja novog koncepta decentralizacije vlasti". "To je, po Koštunici, proces koji ne bi prejuducirao pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije, ali bi znatno poboljšao mogućnosti održanja pokrajine kao multietničke sredine", saopštila je Vlada Srbije posle razgovora u Beogradu. Gieno je izrazio bojazan da bi nova administrativna podela značila istovremeno etničku podelu Kosova, na šta je Koštunica odgovorio da je to u praksi već slučaj i da je zaštita brojno manje zajednice osnovni zadatak. Obojica sagovornika su se složili da postoji čitav niz praktičnih ekonomskih i drugih pitanja oko kojih je moguće uspostaviti bližu saradnju između Srbije, UNMIK-a i privremenih institucija u pokrajini. Koštunica i Gieno su u tom smislu pozdravili početak dijaloga između Beograda i Prištine. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu Hari Holkeri, koji je takođe prisustvovao razgovoru Koštunice i Gienoa, predložio je da privatizacija bude jedna od novih tema za dijalog Beograda i Prištine, što su obe strane prihvatile.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017