Vesti

Koštunica:Na Kosovu potrebna veća zaštita Srba

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica preneo je danas podsekretaru UN za mirovne operacije Žan Mari Gienou da je na Kosovu potrebna veća zaštita Srba i da je decentralizacija način da se to postigne. Koštunica je "posebno istakao loše stanje ljudskih prava i težak položaj srpske zajednice. Pri tom je izneo mišljenje o potrebi bolje i efikasnije institucionalne zaštite Srba posredstvom usvajanja novog koncepta decentralizacije vlasti". "To je, po Koštunici, proces koji ne bi prejuducirao pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije, ali bi znatno poboljšao mogućnosti održanja pokrajine kao multietničke sredine", saopštila je Vlada Srbije posle razgovora u Beogradu. Gieno je izrazio bojazan da bi nova administrativna podela značila istovremeno etničku podelu Kosova, na šta je Koštunica odgovorio da je to u praksi već slučaj i da je zaštita brojno manje zajednice osnovni zadatak. Obojica sagovornika su se složili da postoji čitav niz praktičnih ekonomskih i drugih pitanja oko kojih je moguće uspostaviti bližu saradnju između Srbije, UNMIK-a i privremenih institucija u pokrajini. Koštunica i Gieno su u tom smislu pozdravili početak dijaloga između Beograda i Prištine. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu Hari Holkeri, koji je takođe prisustvovao razgovoru Koštunice i Gienoa, predložio je da privatizacija bude jedna od novih tema za dijalog Beograda i Prištine, što su obe strane prihvatile.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018