Vesti

Završene konsultacije Saveta bezbednosti o Kosovu

U Savetu bezbednosti UN rano jutros su završene konsultacije o situaciji na severu Kosova i Metohije, posle incidenta kod prelaza Jarinje u kojem je povređeno sedmoro Srba i četvorica pripadnika KFOR-a, potvrđeno je Tanjugu u Sekretarijatu UN.

Diskusije koje su se vodile tokom konsultacija iza zatvorenih vrata za sada nisu poznate, kao ni to da li će Savet bezbednosti UN izdati neko zvanično saopštenje. Sednica je sazvana na zahtev Rusije, koja je u utorak izrazila zabrinutost zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga KFOR-a, pozivajući istovremeno KFOR i EULEKS da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti. Istovremeno juče SAD su osudile ’napad Srba na pripadnike KFOR-a’ na severu Kosova, pozvale sve strane da zadrže mir, a Beograd i Prištinu da nastave dijalog. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić razgovarao je u utorak o situaciji na KiM sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, na marginama Generalne skupštine UN. Konsulatacije su održane dan pošto je na administrativnom prelazu Jarinje došlo do incidenta Srba i pripadnika KFOR-a, u kojem je povređeno 11 osoba - sedmorica Srba i četvorica vojnika KFOR-a.

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018