Vesti

SNV osuđuje napad na Srbe na Jarinju

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova osudilo je napad na Srbe na administrativnom prelazu Jarinje.

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju, a koje je potpisao dr Milan Ivanović ocenjuje se da je “oružani napad na goloruke Srbe na Jarinju, fašisoidni čin američkih i nemačkih pripadnika NATO saveza“. „Zajedno s EULEKS-om, NATO ima ulogu vojnog servisa albanskih separatista i snažne oružane potpore da se, na teritoriji Srbije, progonom preostalih kosmetskih Srba utemelji kriminalna država albanskih terorista, američkih i NATO saveznika tokom bombardovanja 1999. godine i Hitlerovih uzdanica na Kosovu u Drugom svetskom ratu“, piše u saopštenju. SNV ocenjuje da je NATO na Jarinju počinio zločin nad Srbima, kao i da je reakcija srpskog državnog vrha, koji goloruke učesnike mirnog protesta na barikadama, po narudžbini sa Zapada, poziva na „uzdržanost’, gruba, neodrživa i po Srbe vrlo štetna zamena teza.                       „Posle takvog, neodrživog oglašavanja predsednika Srbije povodom oružanog napada američkih i nemačkih vojnika na Srbe na Jarinju, Vlada Nemačke je odmah pribegla još otvorenijoj i grubljoj zameni teza i besramno saopštila da „upotreba sile protiv vojnika KFOR-a, od strane srpskih ekstremista, nije prihvatljiva i da Beograd mora da uputi jasne reči onima koji snose odgovornost za izbijanje nasilja’. Beograd je to i učinio, ali je te „jasne reči’ pogrešno, odnosno naopako adresirao, tako da je poziv na uzdržanost upućen Srbima - žrtvama nasilja, umesto američkim i nemačkim vojnicima koji su bojevom municijom pucali na učesnike mirnog protesta i teško ranili sedmoricu Srba“, navodi se u saopštenju.                   SNV takođe ocenjuje da je i EU ohrabrena izjavom predsednika Tadića, jednako reagovala kao i Vlada Nemačke. SNV zaključuje da su rušenje barikada i oružani napad na Srbe na Jarinju usledili samo dan posle izjave ministra odbrane Dragana Šutanovca da „međunarodnim snagama treba omogućiti kretanje čitavom pokrajinom’.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018