Vesti

Kuči: Kosovo primenjuje vladavinu prava

Nacrt krvičnog zakona i zakon o zapleni imovine stečene kriminalnim radnjama bile su glavne teme 23. redovnog sastanka Združenog odbora za koordinaciju vladavine prava (ZOKVP).

Na sastanku je bilo reči o Sistemu kontrole granice koje je izneo Obaveštajno-finansijski centar. Sastankom, održanim u sedištu EULEKS-a u Prištini, predsedavali su šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak, zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči i vršilac dužnosti šefa Kancelarije za vezu Evropske komisije na Kosovu Kaldun Sino. Oni su se složili da je zaplena delotvoran mehanizam kažnjavanja i odvraćanja kriminalaca. Šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak kazao je da pored  velike pažnje koja se trenutno poklanja situaciji na severu Kosova, ne smemo da zaboravimo da su u toku mnogi drugi napori u cilju unapređenja vladavine prava širom Kosova. „Od uspostavljanja savremenog krivičnog zakona preko izgradnje sistema za kontrolu granice do borbe protiv korupcije i unapređenja međunarodne pravne saradnje, Kosovo je preduzelo širok spektar važnih reformi. Te reforme će još više približiti Kosovo evropskim standardima’, rekao je Marnjak. Zamenik premijera i ministar pravde, Hajredin Kuči, istakao je da je vlada Kosova u koordinaciji sa  EULEKS-om i Kancelarijijom za vezu EK uspeli da ostvare posebne rezultate u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i samim tim ubrzali ispunjenje zadataka u pravcu integracije u EU. „Ono što bih posebno želeo da naglasim jeste da je angažovanje pripadnika kosovske carine i policije na prelazima 1 i 31 bila neophodna i odlučna mera za unapređenje vladavine prava a to ne bi bilo moguće ostvariti u potpunosti bez EULEKS-a i KFOR-a“, rekao je Kuči. Vršilac dužnosti Kancelarije za vezu EK, Kaldun Sino, kazao je da Združeni odbor za koordinaciju vladavine prava predstavlja presudan strateški forum za organe Evropske unije i Kosova u koordinisanju napora da se unapredi sistemi pravosuđa i vladavine prava. „Posebno mi zadovoljstvo što mogu da objavim da je završen Sistem za kontrolu granice, koji predstavlja važan mehanizam koji će unaprediti borbu protiv graničnog kriminala. Sada bi trebalo da se okrenemo predstojećem izveštaju o napretku i da odredimo prioritete za narednu godinu“, kazao je Sino.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018