Vesti

Besplatni školski pribor za romsku decu u Gračanici [VIDEO]

Stotinak osnovaca i srednjoškolaca romske zajednice dobilo je besplatan školski pribor za ovu školsku godinu. Rančevi, sveske, olovke i ostali neophodan materijal olakšaće obrazovanje ovoj populaciji koja je živi u teškim socijalnoekonomskim uslovima u romskoj mahali u Gračanici.

Koordinator Romskog obrazovnog centra Afrim Osmani kaže za KIM radio da je ova donacija od velikog značaja za dalje školovaje romske dece koja dolaze iz ugroženih porodica. „Najvažnije u integraciji ove zajednice je upravo obrazovanje. Mi pokušavamo raznim akcijama i razgovorima da promenimo svest kod naše zajednice. “ Pored siromaštva, jedan od problema romske zajednice na Kosovu je i nedostatak obrazovanja. Ipak, Osmani ističe da se poslednjih godina dosta radi na ovom pitanju. „U poslednje vreme se oseća ekspanzija oko obrazovanja. Imamo veliki broj dece koja pohađaju osnovnu školu, a imamo i dosta onih koji su ozbiljno shvatili obrazovanje, pa nastavljaju sa srednjom školom i univerzitetom“. Donacija koju su obezbedili Kosovski fond za otvoreno društvo i Kancelarija Evropske komisije za veze posebno je značajna za roditelje kojima će su bitno smanjeni troškovi. „Mnogo mi znači ova pomoć jer ja primam platu od 180, a imam četvoro dece koja se školuju“, kaže jedan od roditelja Sead Demiri. Školski pribor je najviše obradovao romske školarce. Kažu da ih ovaj poklon motiviše da budu dobri i redovni đaci. Muslija Sadri, učenik sedmog razreda Osnovne škole Miladin Mitić kaže da je srećan zbog školskog pribora. „Srećan sam i nastaviću školovanje“. Školski pribor koji je obezbedila je Kosovska fondacija za otvoreno društvo u saradnji sa Kancelarijom evropske komisije za vezu je vredan milion evra. Muamer Nikšić menadžer projekta kaže da ovo nije prvi put da KFOS pomaže romsku zajednicu. „Mislim da je veoma važno podržati ovu zajednicu kako zbog finansijskih poteškoća ne bi odustala od školovanja“. Prema Nikšićevim rečima, KFOS će nastaviti da podržava romsku populaciju.    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018