Vesti

Nastavljena dežurstva na barikadama

Jedna osoba, koja je ranjena juče u napadu vojnika KFOR na Srbe na Jarinju, vitalno je ugrožena, a ostali povređeni su stabilnog zdravstvenog stanja, rekli su u zdravstevnom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Novih incidenata sa severu Kosova i Metohije noćas nije bilo, a noć je protekla mirno - bez provokacija obe strane na barikadama. Ranjene su sinoć obišli ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, načelnik okruga i predsednici opština sa severa Kosova i Metohije. Na administrativnom prelazu Jarinje Srbi su dežurali tokom noći, a vojnici nemačkog i američkog Kfora pod punom ratnom opremom stajali su duž puta i bodljikave žice. Kako javlja  Kontakt plus ardio KFOR je povećao broj svojih pripadnika na Jarinju. Nije bilo incidenata niti provokacija. Posle odlaska Srba sa mesta gde je juče povređeno sedam njihovih sunarodnika, vojnici su razvukli novu bodljikavu žicu i nastavili da ravnaju teren gde su bile barikade od peska i zemlje. I na ostalim barikadama na severu Kosova bilo je mirno. Alternativni putni pravac u Jarinju je potpuno zatvoren, ali su životne namirnice i dnevna štampa stigli drugim sporednim putevima. Zbog blokade jutros na posao nisu došli Srbi iz Raške, a nije bilo prelaska ni na drugu stranu. Ni učenici danas ne putuju u školu. Posle pucnjave vojnika Kfora na prelazu Jarinje juče je u Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno sedmoro ljudi zbog prostrelnih rana nanetih bojevom municijom, rekao je direktor te ustanove Milan Jakovljević. Pored toga joše desetak Srba je zadobilo povrede od gumenih metaka, šok bombi i suzavca koje je KFOR koristio.      

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018