Vesti

EULEKS i KFOR: Najava istrage i osuda nasilja

Određen broj vojnika KFOR-a je povređen kao i određen broj građana, što je za žaljenje i ne bi smelo da se ponovi, rekao je na večerašnjoj zajedničkoj konferenciji EULEKS-a i KFOR-a portparol EU misije Nikolas Havton.

Havton je rekao kako je danas, tokom zajedničke akcje EULKS-a i KFOR-a u blokiranju ilegalnog puta u blizini Jarinja, “nasilje pokazano prema vojnicima KFOR-a koji su bili tamo da osiguraju bezbednost i vladavinu prava’. “Nasilje nije dozvoljeno. Važno je pokazati uzdržanost. EULEKS poziva na uklanjanje barikada kako bi se omogućila sloboda kretanja. Evropska unija je dala punu podršku svojoj misiji i takođe pozvala na uklanjanje barikada’, kazao je Havton. Portparol EULEKS-a je na pitanje novinara da li će današnji događaj ugroziti dijalog u Briselu rekao da su to dva odvojena događaja i da će se pregovori, kao jedini način da se dođe do rešenja, sigirno nastaviti Novinare je intresovalo kako se može dokazati tvrdnja da je KFOR napadnut kada toga nema na snimcima srpskih televizija Houton je odgovrio da EULEKS razmatra da sprovede istragu o današnjem dogadjaju. ’Mislim da je jako teško za KFOR i EULEKS da sačine detaljnu hronologiju današnjih dogadjaja’, zaključio je Havton Nešto detaljniji u opisivanju današnjih nereda na alternativnom putu u blizini administrativnog prelaza Jarinje bio je šef KFOR-ovog odeljenja za odnose sa javnošću Ralf Adamec. „Oko 13 časova civilno vozilo je pokušalo da probije blokadu KFOR-a na Jairinju. Tom prilikom je bio povređen jedan vojnik KFOR-a. Drugi vojnik je onda nakon upozornja ispalio metak u vozača  ranio ga. Nakon toga situacija se pogoršala, bačene su dimne bombe na vojnike KFOR-a i začula s pucnjava“, kazao je Adamec apelujući na sve da na miran način, političkim putem, pronađu rešenje. Odgovarajući na pitanje novinara KIM radija koja je municija korišćena i ako je u pitanju bojeva, kao što to tvrde predstavnici Srba, ko je onda i zašto to odobrio, Adamec je kazao kako su to bezbednosni podaci na koje on ne može javno saopštiti.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018