Vesti

KFOR: Vojnici bili primorani da pucaju

Zamenik portparola KFOR-a Kai Gudenoge izjavio je da su vojnici bili primorani da ’u samoodbrani’ ispale gumene metke na Srbe okupljene na putu kod administrativnog prelaza Jarinje, na severu Kosova.

’Srbi su gađali kamenicama nemačke vojnike. Jedan vojnik je pogođen i vojnici su morali da ispale gumene metke u samoodbrani’, rekao je predstavnik KFOR-a agenciji Frans pres u Prištini. Gudenoge je ocenio da je situacija sada ’apsolutno mirna, ali se može u svakom trenutku promeniti’. U prethodnom incidentu, oko 10. 30, građani su kamenicama gađali pripadnike KFOR-a, koji su im uzvratili suzavcem. Taj sukob je veoma brzo okončan pošto je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić pozvao građane da ostanu mirni i da se mirnim putem bore za svoje legitimne zahteve. KFOR je taj alternativni put rano jutros zatvorio. Tada je takođe upotrebio suzavac i lišio slobode sve koji su pokušali da prođu tim putem. KFOR je, nešto oko 10 sati, završio akciju zatvaranja alternativnog puta, i uklanjanja barikade do svoje baze. U toku ove akcije KFOR je priveo, pa pustio na slobodu pet osoba, koje su dežurale ispred barikade na Jarinju. Takođe KFOR od jutros hapsi sva lica koja koriste alternativni put oko Jarinja. Jutros posle 7 časova nemački vojnici lišili su priveli dva lica koja su se našla na tom putu iz pravca Raške. Pripadnici Kfora sinoć su sproveli akciju uklanjanje glavne barikade od šljunka, na putu koji administrativni prelaz Jarinje povezuje sa njihovom bazom u blizini, ali su Srbi nedaleko odatle postavili novu barikadu, kojom je i dalje blokiran putni pravac prema Jarinju. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018