Vesti

U Briselu sedma runda dijaloga

U Briselu će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a beogradski pregovarački tim će istovremeno sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o situaciji na administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije, potvrdio je Tanjugu šef tima Borko Stefanović.

’Situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Branjak će svakako biti tema i dobro je da se izašlo u susret inicijativi Republike Srbije da se o tome razgovara sa međunarodnom zajednicom’, naveo je Stefanović. On je, pred predstojeću, sedmu rundu pregovora sa Prištinom, rekao da ne očekuje da će se o situaciji na administrativnim prelazima razgovarati sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri. ’To znači da ćemo istovremeno imati dva razgovora - jedan o administrativnim prelazima, a drugi, sa prištinskom delegacijom - o električnoj energiji, Telekomu i regionalnim inicijativama’, naveo je Stefanović. Prema njegovim rečima, beogradski tim će, kada je reč o administrativnim prelazima, u Briselu ponoviti da je situacija izazvana jednostranim potezom Prištine neprihvatljiva i da ne može da zaživi. Stefanović je dodao da je neophodno da se maksimalno iskoristi mogućnost da se reši problem i stvori situacija koja će biti prihatljiva i za Srbiju, a pre svega za građane koji žive na severu Kosova. ’Dobro je što postoje razne ideje i imaćemo priliku da o njima razgovaramo. O svim detaljima ćemo obavestiti javnost, skupštinu i građane na severu Kosova, kao i do sada’, naveo je šef beogradskog tima. Kako je za Tanjug precizirala portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić, na dnevnom redu sastanka su energetika, telekomunikacije i učešće kosovskih zvaničnika na regionalnim forumima. Prema njenim rečima, razgovori na marginama sa Kuperom na druge teme su uobicajena stvar, pa su mogući i ovoga puta. Ona je naglasila da Evropska komisija insistira na implementaciji dogovora postignutih na prethodnoj rundi 2. septembra.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018