Vesti

V. Mas: Otvorenost i poverenje uslov za život u EU

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas ocenio je danas povodom krize na severu Kosova da za Evropu nije sposoban onaj ko smatra da može da živi samo tamo gde je njegova vlada.

’Mogu da razumem ako iz srpskog ugla postoji nerazumevanje što odgovorni na Kosovu ne shvataju problem da se srpski građani tako tretiraju da ne smeju da izađu iz kuće ili se kamenuju njihova vozila’, rekao je Mas na otvaranju konferencije ’Perspektive zemalja Jugoistočne Evrope i njihov put u EU’ u Beogradu. On je istakao da na Kosovu ’moraju postojati fer šanse za sve srpske građane’, ali je istovremeno ukazao da ’za Evropu nije sposoban onaj ko smatra da može da živi samo tamo gde je njegova vlada’, dodajući da u Nemačkoj ima mnogo stranaca koji su je prihvatili kao svoju domovinu, prenosi Beta. Nemački ambasador je takođe izrazio razumevanje za prigovore koje je na konferenciji izneo potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić o otezanju EULEKS-a da pokrene istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji 1999.    

Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
  • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018