Vesti

Otvoren alternativni pravac kod Jarinja

Preko administrativnog prelaza Jarinje na severu Kosova ni danas ne prelaze pešaci, iako je od jutros Kfor otvorio pešačku stazu, a prolaz vozila je već danima onemogućen barikadama koje su Srbi postavili ispred prelaza. Kfor razmatra situaciju.

Vozila tokom jutra, međutim, neometano prolaze alternativnim putem kojim su nedaleko od Jarinja zaobiđeni baza i punktovi Kfora. Taj alternativni put su sinoć uz pomoć mehanizacije prokopali Srbi sa severa Kosova i Metohije u znak odgovora na akciju Kfora kojom je blokiran noć ranije prokopani put u neposrednoj blizini. Na prvom alternativnom putu, na kojem je Kfor sinoć postavio bodljikavu žicu, lokalni Srbi su nasuli šljunak, i čitavu noć i jutro dežurali na toj barikadi. Tokom prepodneva iznad Jarinja i okoline je preletao helikopter Kfora, a Radio Kfor je javio da je prisustvo međunarodnih snaga na severu Kosova pojačano. Komanda Kfor se nalazi u procesu donošenja odluke o daljem delovanju u vezi sa alternativnim putem koji je nadavno probijen iznad administrativnog prelaza Jarinje. Portparol Kfora Ralf Adamec rekao je Tanjugu da međunarodne snage razmatraju šta će da rade u vezi ovog puta. On je dodao da se komanda Kfora trudi da pronađe rešenje ’sa kojim mogu da žive obe strane’, vezano za barikade koje su kosovski Srbi postavili ispred administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kao i na magistralnim putevim.  Adamec je rekao i da ne postoje nikakvi rokovi za rešavanje tog pitanja.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017