Vesti

Politički dijalog Beograda i Prištine sledeće godine?

Beograd i Prištinu sledeće godine očekuje početak političkog dijaloga, a pre toga, do kraja ove godine u Briselu će biti saopšteno da je završen dijalog o tehničkim pitanjima, prenosi danas prištinski list ’Koha ditore’.

’Robert Kuper će objaviti da je završen tehnički dijalog najdalje do kraja ove godine i da će politički dijalog početi odmah posle izbora u Srbiji koji će biti održani u aprilu’, rekao je anonimno za list visoki evropski zvaničnik. Dijalog Beograda i Prištine sledeće godine, biće potpuno različit od ovog koji se trenutno vodi u Briselu. Prethodno, dijalog između Edite Tahiri i Borislava Stefanovića će, po izvorima lista biti završen nakon što Kosovo i Srbija dođu do dogovora oko pitanja telekomunikacija, električne energije, predstavljanja Kosova u međunarodnim inicijativama i univerzitetskih diploma. Osim do sada otvorenih tema, ukoliko dve strane budu konstruktivne, neki zaključak moći će da bude postignut i po pitanju saradnje u železničkom saobraćaju, ali je opšti zaključak da su do sada postignuti sporazumi ’probili led i otvorili prostor za pravi dijalog’. Početak dijaloga ’sa velikim D’ je zvanično potvrdio i francuski ambasador na Kosovu Žan -Fransoa Fitu. On je u razgovoru za ’Koha Ditore’, rekao da će politički dijalog služiti za definisanje odnosa i načina na koji će Kosovo i Srbija živeti zajedno u Evropskoj uniji.  ’U okviru integracija u EU postoji ovaj dijalog o tehničkim pitanjima koji se bavi poboljšavanjem života ljudi i predstavlja dijalog koji mi od početka podržavamo, ali od jedne tačke nam je svima poznato da taj dijalog treba da postane pravi dijalog sa velikim D. Ono čemu se nadamo da će se u međuvremenu desiti je da će ovaj dijalog sa malim ’d’ pomoći da dve strane steknu uzajamno poverenje do trenutka kada će poceti dijalog sa velikim D’, rekao je francuski ambasador na Kosovu Žan -Fransoa Fitu. Francuski diplomata nije želeo da komentarise druge detalje oko vremena pocetka političkog dijaloga, ali je potvrdio da će se prema njegovim saznanjima to relativno skoro desiti.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017