Vesti

I. Gudeljević: Prelazi tehnički spremni, barikade problem

Portparol EULEKS-a Irina Gudeljević izjavila je da su prelazi Jarinje i Brnjak tehnički spremni da budu potpuno operativni ali da je njihovo otvaranje onemogućavaju barikade na obližnjim putevima.

Gudeljevićeva je za Radio KIM kazala da postavljene barikade ograničavaju slobodu kretanja i da ih je potrebno ukloniti. “Ono što je na snazi od 16. septembra jeste da EULEKS-ova carina i policija treba da sprovode operativne poslove jer je to u skladu sa izvršim mandatom i mi pomažemo sprovođenju sporazuma o carinskom pečatu koji je postignut u Briselu 2. septembra kao deo dijaloga između Beodrada i Prištine koji se vodi posredstvom EU’, kazala je Gudeljevićeva. Ona je istakla da je sporazum o carinskom pečatu bio poslednji deo da bi odgovarajući carinski sistem bio uspostavljen. “Kosovo je postalo jedinstveno carinsko područje još 2000. godine za vreme UNMIK-a i EU ga od tada smatra takvim. Sporazum koji nema nikakve veze sa statusom Kosova predstavlja veliki korak napred kada je u pitanju vladavna prava na Kosovu što je u interesu svih zajednica i ljudi koji žive na celoj teritoriji Kosova’, kazala je portparol EULEKS-a. Prema njenim rečima odsustvo funkcionisanja carinskog sistema širom Kosova je omogućilo razvoj, kako je kazala, “različitih nelegalnih aktivnosti’.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017