Vesti

Novi put pored Jarinja

Posle zatvaranja zaobilaznog puta kod administrativnog prelaza Jarinje, Srbi su tokom noći probili novi put koji povezuje sever Kosova sa Centralnom Srbijom. Uhapšeni vozači kamiona pred istražnim sudijom u Vučitrnu.

Tokom noći probijen je novi zaobilazni put pored administrativnog prelaza Jarinje, pa se saobraćaj obavlja neometano, prenosi RTS. Pošto su sinoć vojnici KFOR-a bodljikavom žicom pregradili obilazni put od Jarinja prema Rudnici koji su meštani dan ranije probili i spremili za asfaltiranje, Srbi su uzvratili novim tonama šljunka i zemlje koju su kamionima dovozili tokom noći. Na pojednim mestima barikade su visoke i do tri metra, a tokom čitave noći se uz pesmu čuo i rad građevinskih mašina. Zaobilaznim putem, pre blokade KFOR-a, prošao je veliki broj vozila ka Centralnoj Srbiji i obratno. Na taj način su Srbi sa obe strane prelaza u potpunosti zaobišli kontrolni punkt i bazu Kfora. Na prelaz Jarinje vraćena je bodljikava žica. Iako je prelaz samo formalno bio otvoren, jer su barikade postavljene sa obe strane, nijedan automobil niti pešak nije prošao. Srbi su i proteklu noć proveli na barikadama, koje su postavljene na svim važnijim putevima na severu Kosova, kao odgovor na dolazak kosovskih carinika na administrativne prelaze. Trinaest vozača preduzeća ’Eurokop’ iz Raške, koje je kosovska policija privela uz objašnjenje da su ilegalno ušli na Kosovo i učestvovali u postavljanju barikada, izvedeni su pred istražnog sudiju u Vučitrnu. Nakon hapšenja vozača na carnskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice reagovali su Vlada Srbije, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, tražeći od Euleksa da preuzme taj slučaj.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018