Vesti

Zdravstvenom centru u Mitrovici nedostaje benzin

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Jakovljević izjavio je da zbog blokade admnistrativnih prelaza na severu ta ustanova ima problema sa nestašicom nafte i transportom teških pacijenata.

Jakovljević je KIM radiju kazao da je trenutno stanje u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici dosta dobro, da su snabdeveni svim mogućim lekovima, sanitetskim materijalom, kiseonikom i krvnim derivatima. On je međutim upozorio da prevoz sanitetima zbog nestašice benzina može ubrzo stati. “Rezerve imamo za 15 dana i bojim se, ako se neito ne reguliše da naši saniteti neće imati benzina. Približava se početak grejne sezone i moramo da se snabdemo mazutom kako bi našem centru obezbedili grejanje’, rekao je Jakovljević. On je kazao da je od predstavnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zatražio da sa međunarodmom zajednicom, KFOR-om i EULEKS-om problem reši tako što će preko administrativnih prelaza namenski za bolnicu biti propuštane cisterne sa gorivom. “Drugi problem je tranport teških pacijenata. Imali smo slučaj da vozilo sa pacijentom nije propšteno preko Jarinja, što je nedopustivo, jer teškim pacijentima mora da se omogući da na vreme stignu u adekvatnu medicinsku ustanovu radi daljeg lečenja. Od predstavnika SZO imamo obecanja da će se i taj problem rešiti’. “Ukoliko ovakvo stanje potraje biće otežan rad bolnice u Kosovskoj Mitrovici i sigurno da će prag pružanja medicinske pomoći našim pacijenitima biti ugrožen’, upozorava Jakovljević. On je dodao da se ostali problemi rešavaju u koordinaciji sa  srpskim ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstvo, sa kojima su svakodnevno u kontaktu.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017