Vesti

B. Tadić: Dijalogom do rešenja

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Njujorku sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i tom prilikom ponovio stavove Srbije da se ne prihvataju pokušaji nasilne promene realnosti na Kosovu i Metohiji, ali da Beograd ostaje privržen dijalogu kroz koji se mogu rešavati problemi Srba i Albanaca.

Tadić je o severu Kosova razgovarao i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom. Tadić je u izjavi za Tanjug, istakao da je situacija na KiM sada lošija nego pre letošnjih jednostranih akcija Prištine i angažovanja specijalne jedinice ROSU. ’Oni koji su planirali akciju su pošli od pogrešnih pretpostavki, da će Srbija šta god da se dešava na KiM, prihvatiti različita rešenja zbog toga što želi da dostigne status kandidata (za članstvo u EU) i da otvori datum za pregovore’, rekao je Tadić. ’To prosto nije tako. Mi imamo naše principe i potpuno jasno definisane stavove vezane za proceš dijaloga povodom Kosova i Metohije i u tom smislu se stvari nisu promenile ni nakon razgovora sa Ketrin Ešton’, rekao je predsednik Srbije. Tadić je rekao da je sa Eštonovom imao otvoren i težak razgovor, i da je još jednom ponovio da Srbija ne priznaje i da neće priznati nezavisnost KiM. ’Međutim, Srbija treba da učestvuje u dijalogu i to je moj jasno iskazan stav. Samo kroz dijalog možemo rešavati probleme ljudi koji žive na KiM, Srba i Albanaca, ali možemo braniti i naše legitimne državne interese na KiM’, dodao je predsednik Srbije. On je upozorio, da bi u suprotnom, došli u situaciju da ponovo budemo izolovani po tom međunarodnom pitanju. ’Došli bismo u situaciju da ponovo budemo u teškim okolnostima, i da zbog ekonomske krize koja se pomalja, u teškim okolnostima rešavamo taj problem. Dakle, moramo da učestvujemo u dijalogu, ali moramo da iskažemo i jasno svoje principe vezane za dijalog’, naglasio je Tadić. On je kazao i da je visoku predstavnicu EU upoznao sa stavom da Beograd u nastavku dijaloga sa Prištinom želi da rešava pitanje carina i da nije tačno da je prihvatanjem rešenja za pečat prihvaćeno rešenje kuda idu sredstva od carina, ko na administrativnim prelazima obavlja carinske poslove i na koji način se oni regulišu. ’Sve to treba da bude tema dijaloga. Videćemo kakva će biti reakcija EU na tu temu, sad će uslediti konsultacije u EU, ali mi od naše pozicije nismo odstupili’, istakao je predsednik Srbije. Predsednik Srbije Boris Tadić i generalni sekretar UN Ban Ki-mun složli su se u Njujorku da se mirnim putem, kroz dijalog, dođe do rešenja za Kosovo. Tokom razgovora Tadića i Bana o situaciji na Kosovu i Metohiji, generalni sekretar UN je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova i istakao potrebu da se održi mir. Ban je, takođe, naglasio neophodnost da međunarodne institucije na Kosovu zadrže statusnu neutralnost. Tadić u Njujorku učestvuje na Generalnoj skupštini UN. On će na marginama imati niz bilateralnih susreta sa svetskim državnicima. Predsednik Srbije će se danas obratiti Generalnoj skupštini.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017