Vesti

Ljimaju mesec dana kućnog pritvora

KIM radiju je večeras iz EULEKS-u sapšteno da je Okružni sud u Prištini izrekao 30 dana kućnog pritvora Fatmiru Ljimaju, poslaniku kosovske skupštine i potpredsedniku vladajuće Demokratske partije Kosova, optuženom za ratne zločine u selu Klečka kod Lipljana tokom rata na Kosovu.

Ljimaju je ta mera određena večeras nakon saslušanja po optuznici da je počinio ratne zločine u logoru bivše Oslobodilačke vojske Kosova u Klečki kod Lipljana, navodi se u obrazloženju EULEKS-a. Ljimaj se danas, kako je saopšteno, odazvao zahtevu tužioca za saslušanje pošto je i zvanično, po odluci Ustavnog suda Kosova, saopšteno da ga ne štiti poslanički imunitet. Ljimaju je pored mere kućnog pritvora u trajanju od mesec dana oduzet i pasoš. Prošlog meseca protiv Ljimaja i još devet osoba Euleks je potvrdio optužnicu zbog sumnji da su počinili ratne zločine tokom rata na Kosovu u selu Klečka. Ljimaj je za vreme rata na Kosovu bio komandant bivše OVK na području Drenice. Suđeno mu je bilo po sličnom osnovu i u Haškom tribunalu, ali je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017