Vesti

Ljimaju mesec dana kućnog pritvora

KIM radiju je večeras iz EULEKS-u sapšteno da je Okružni sud u Prištini izrekao 30 dana kućnog pritvora Fatmiru Ljimaju, poslaniku kosovske skupštine i potpredsedniku vladajuće Demokratske partije Kosova, optuženom za ratne zločine u selu Klečka kod Lipljana tokom rata na Kosovu.

Ljimaju je ta mera određena večeras nakon saslušanja po optuznici da je počinio ratne zločine u logoru bivše Oslobodilačke vojske Kosova u Klečki kod Lipljana, navodi se u obrazloženju EULEKS-a. Ljimaj se danas, kako je saopšteno, odazvao zahtevu tužioca za saslušanje pošto je i zvanično, po odluci Ustavnog suda Kosova, saopšteno da ga ne štiti poslanički imunitet. Ljimaju je pored mere kućnog pritvora u trajanju od mesec dana oduzet i pasoš. Prošlog meseca protiv Ljimaja i još devet osoba Euleks je potvrdio optužnicu zbog sumnji da su počinili ratne zločine tokom rata na Kosovu u selu Klečka. Ljimaj je za vreme rata na Kosovu bio komandant bivše OVK na području Drenice. Suđeno mu je bilo po sličnom osnovu i u Haškom tribunalu, ali je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018