Vesti

Srbi buldožerom iskidali bodljikavu žicu kod Jarinja

Pripadnici Kfora su večeras sa dva vozila pokušali da blokiraju alternativni zaobilazni put iznad administrativnog prelaza ’Jarinje’. Pripadnici nemačkog kontingenta Kfora razvukli bodljikavu žicu, ali su je okupljeni Srbi iskidali buldožerom, da bi potom nagurali zemlju oko Kforovog džipa, saznaje ’Blic’.

Okupilo se dosta građana, ali nema ozbiljnih incidenata. Situacija je mirna, ali napeta. Prethodno je nekoliko stotina Srba, okupljenih na zaobilaznom putu kod Jarinja, postavilo barikadu od šljunka, kao odgovor na Kforovu žicu. Srbi kamionima neprekidno dovoze nove količine šljunka i zemlje i pojačavaju svoje barikade. Vojnicima Kfora na tom zaobilaznom putu dolazi pojačanje iz baze koja se nalazi uz sam administrativni prelaz Jarinje, a Srbi na to odgovaraju glasnim negodovanjem i zvižducima. Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je večeras na administrativnom prelazu Jarinje da se povećavaju napetost i neizvesnost, nakon što je Kfor zatvorio put.   Ninić je istakao da lokalna vlast nastoji da smiri ljude, ali da je ponašanje Kfora ’nedopustivo’, jer se sve to dešava na privatnom posedu. ’Pokušavamo da razgovaramo sa predstavnicima međunarodnih snaga, ali nam se niko ne javlja’, rekao je Ninić i dodao da očekuje da se sutra održi sastanak sa predstavnicima Kfora. Put u dužini od oko tri kilometra lokalni Srbi su danas završili i pripremili za asfaltiranje, tako da se ovim putnim pravcem u toku dana i večeras kretao veliki broj vozila iz centralne Srbije ka severu Kosova i obratno.   Vojnici Kfora kamionima su večeras preprečili put, razvukli žicu i grupisali svoje pripadnike.   Na samoj administrativnoj liniji u toku je zabavni program koji su za građane koji dežuraju na barikadama pripremili muzičari iz Leška i Leposavića.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017