Vesti

Uhapšen Fatmir Ljimaj

Policija EULEKS-a uhapsila je Fatmira Ljimaja zbog sumnji za počinjene ratne zločine u selu Klečka tokom sukoba na Kosovu, saznaje KIM radio.

Ljimaj je uhapšen danas popodne u 16 sati i 45 minuta. Bivši ministar saobraćaja i zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova Ljimaj, za vreme sukoba na Kosovu komandovao je jednom brigadom Oslobodilačke vojske Kosova. Mališevo je poznato kao glavno uporište nekadašnje OVK, a u kojem je samo u julu 1998. oteto više od 100 nealbanaca. Godine 2005. godine, otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. U neposrednom okruženju je i Klečka, jama u kojoj su još 1998. godine pronađeni pobijeni Srbi. Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, dok je komandant OVK za Klečku u to vreme bio Fatmir Ljimaj. Prema ranijim navodima izvora iz srpskog pravosuđa, detalje o zločinima na ovom području na saslušanju su otkrili braća Bekim i Ljuan Mazreku, bivši pripadnici OVK. Oni su, još avgusta 1998. godine, na saslušanju pred istražnim sudijom detaljno ispričali sve o zločinima nad civilnim stanovništvom u Klečki, gdje je komandant štaba OVK bio Ljimaj, kao i šta se dešavalo u Mališevu. Oni tvrde da su izvršavali naređenja komandanta Ljimaja. Ljuan Mazreku je pomenuo da je čuvao stražu u zatvoru Lapušnik čiji je komandant, takođe, bio Ljimaj. Braća Mazreku do detalja su ispričali sve o srpskim civilima otetim iz Orahovca, među kojima su bili žene, deca i muškarci. Svi su zatim prebačeni u Mališevo, a odatle u selo Klečka, gde se nalazio štab OVK čiji je komandant bio Ljimaj, po čijem naređenju su civili zlostavljani, a zatim i ubijeni. Braća Mazreku su posvedočili da je desetoro civila streljano, a tri žene silovane. Braća Mazreku su 2002. godine, sa ostalim zatvorenicima Albancima, prebačeni na Kosovo i Metohiju i od tada su nedostupni srpskim pravosudnim organima.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017