Vesti

Uhapšen Fatmir Ljimaj

Policija EULEKS-a uhapsila je Fatmira Ljimaja zbog sumnji za počinjene ratne zločine u selu Klečka tokom sukoba na Kosovu, saznaje KIM radio.

Ljimaj je uhapšen danas popodne u 16 sati i 45 minuta. Bivši ministar saobraćaja i zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova Ljimaj, za vreme sukoba na Kosovu komandovao je jednom brigadom Oslobodilačke vojske Kosova. Mališevo je poznato kao glavno uporište nekadašnje OVK, a u kojem je samo u julu 1998. oteto više od 100 nealbanaca. Godine 2005. godine, otkrivene su masovne grobnice Mališevo i Volujak. U neposrednom okruženju je i Klečka, jama u kojoj su još 1998. godine pronađeni pobijeni Srbi. Čitavo to područje je bila zona odgovornosti tadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, čiji je centar bio u Jablanici, dok je komandant OVK za Klečku u to vreme bio Fatmir Ljimaj. Prema ranijim navodima izvora iz srpskog pravosuđa, detalje o zločinima na ovom području na saslušanju su otkrili braća Bekim i Ljuan Mazreku, bivši pripadnici OVK. Oni su, još avgusta 1998. godine, na saslušanju pred istražnim sudijom detaljno ispričali sve o zločinima nad civilnim stanovništvom u Klečki, gdje je komandant štaba OVK bio Ljimaj, kao i šta se dešavalo u Mališevu. Oni tvrde da su izvršavali naređenja komandanta Ljimaja. Ljuan Mazreku je pomenuo da je čuvao stražu u zatvoru Lapušnik čiji je komandant, takođe, bio Ljimaj. Braća Mazreku do detalja su ispričali sve o srpskim civilima otetim iz Orahovca, među kojima su bili žene, deca i muškarci. Svi su zatim prebačeni u Mališevo, a odatle u selo Klečka, gde se nalazio štab OVK čiji je komandant bio Ljimaj, po čijem naređenju su civili zlostavljani, a zatim i ubijeni. Braća Mazreku su posvedočili da je desetoro civila streljano, a tri žene silovane. Braća Mazreku su 2002. godine, sa ostalim zatvorenicima Albancima, prebačeni na Kosovo i Metohiju i od tada su nedostupni srpskim pravosudnim organima.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018