Vesti

B. Stefanović: Potrebni razgovori o prelazima

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da Beograd neće odustati od tih pregovora, ali da je ’teško očekivati’ da se razgovara o drugim temama dok ne počne da se rešava pitanje prelaza na severu Kosova.

’Sigurno je da je teško očekivati da se tenzije na terenu nastave, da problem ostane nerešen, a da mi pričamo o drugim temama. To ne znači da mi ne ostajemo privrženi dijalogu. Mi ostajemo posvećeni dijalogu i to je jedini način da rešimo probleme, ali mislimo da neke stvari imaju prioritet’, rekao je Stefanović za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, Beograd će pokušavati da i pre runde 28. septembra u Briselu počne razgovore o prelazima na severu Kosova na koje su 16. septembra došli carinici EULEKS-a i pripadnici Carine Kosova.  ’Nije neophodno da se to desi 28. septembra, ali je jako važno da se stvori proces koji će doneti rešenje’, rekao je Stefanović. Beograd i Srbi sa severa Kosova protive se prisustvu kosovskih carinka i u znak protesta blokirali su sve važne puteve na severu Kosova. Nova runda razgovora Beograda i Prištine najavljena je za 28. septembar, ali na dnevnom redu nije pitanje prelaza na severu. Stefanović je dodao da sada dogovora oko prelaza nema jer ’Priština, uz pomoć dela međunarodne zajednice, smatra da je završila posao na prelazima i stvorila novu realnost posle čega nema razloga za razgovor’. ’Naš strateški interes je da omogućimo dogovor oko prelaza jer princip jednostranih poteza ne može biti prihvaćen’, rekao je on.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017