Vesti

P. Fejt: Očuvanje kulturnog nasleđa bitno za budućnost Kosova

Međunarodni civilni predstavnik (ICR) Piter Fejt je danas predstavio Izveštaj ICO-a o napretku u sprovođenju zaštitnih zona za versko i kulturno nasleđe na Kosovu.

Izveštaj predstavlja trenutno stanje sprovođenja 45 Specijalnih zaštitnih zona (SZZ) za spomenike i lokalitete iz Aneksa V Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova (SPRS), propisanih i Zakonom o specijalnim zaštitnim zonama kojeg je Skupština Kosova usvojila 2008. godine. Izveštaj o SZZ ocenjuje postignut napredak u polju fizičkog stanja i bezbednosti spomenika i lokaliteta, odnose između vlasti i vlasnika lokaliteta, kao i trenutno stanje u vezi sa urbanističkim i prostornim planiranjem koji utiče na te spomenike i lokalitete. U pisanoj izjavi dostavljenoj KIM radiju Piter Fejt je istakao da će izveštaj pomoći nadležnim kosovskim vlastima da dalje unaprede zaštitu i integrisano očuvanje Specijalnih zaštitnih zona, kao i drugih spomenika i lokaliteta na spisku kulturnog nasleđa. „Za Vladu i ICO je efektivno sprovođenje Specijalnih zaštitnih zona najvažniji preostali cilj u polju zaštite verskog i kulturnog nasleđa iz SPRS-a. Svako ima odgovornost po ovom pitanju – centralne institucije Kosova, opštine, međunarodna zajednica, poslovna zajednica i građani. Izveštaj o SZZ jasno pokazuje potrebu za efikasnom zaštitom kroz poboljšano planiranje i nadgledanje pogođenih lokaliteta’, navodi Fejt u pisanoj izjavi.

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017