Vesti

Sedam srpskih porodica se vratilo u opštinu Klina

Predsednik opštine Klina na Kosovu Sokolj Bašota pozvao je juče Srbe iz te opštine da se vrate svojim kućama. Prilikom uručivanja ključeva od kuća za sedam srpskih porodica u selu Drenovac kod Kline, Bašota je poručio da je ta opština bezbedno mesto.

Kuće su obnovljene novcem kosovskog ministarstva za povratak, a pomogli su Evropska komisija, Danski savez za izbeglice i opština Klina.   Na uručenju ključeva bili su i ministar Radojica Tomić i predstavnik kancelarije Evropske komisije na Kosovu Samir Selimi. Bašota je rekao da svečano uručenje ključeva Srbima povratnicima ukazuje da Drenovac kao i opština Klina nisu ’teška lokacija’ za povratak raseljenih. Povratnici u selo Drenovac su tokom prošle sedmice četiri dana bili na udaru lopova koji su im ukrali, kako su rekli, devet hidrofora, a tokom dve noći pokušali su da pajserima provale u kuće u koje su već bili useljeni Srbi povratnici. Bašota je na to odgovorio da su pripadnici kosovske policije pojačali patrole i da je kriminalcima ’sužen prostor za delovanje’. Ministar Tomić je istakao da je uručenjem ključeva obnovljenih kuća za Srbe povratnike završena prva faza projekta povratka raseljenih u Drenovac. ’Naredne godine planiramo da obnovimo još osam kuća za povratak raseljenih Srba. Do sada smo dobili 35 zahteva za povratak raseljenih i na dobrom smo putu, ako svi ispunavaju uslove, da u narednim godinama vratimo i druge raseljene u Drenovac’, rekao je Tomić agenciji Beta. Ministar je istakao da neprekidno zahteva od Vlade Kosova da se poveća budžet da bi povratak raseljenih bio uspešniji. U selu Drenovac pre rata bilo oko 70 srpskih porodica sa oko 350 članova. U ovom mešovitom selu živelo je i oko 40 albanskih i desetak romskih porodica.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017