Vesti

KSAM poziva na poštovaje „Plana o šest tačaka“

Kosovsko strateško akciona mreža izražava zabrinutost zbog nepoštovanja „Plana o šest tačaka“ koji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 26. novembra 2008. godine jednoglasno prihvatio i apeluje na predstavnike kosovskih institucija da svoje aktivnosti usmere u pravcu dijaloga, kako bi se izbegla mogućnost daljeg pogoršavanja bezbednosne situacije na severu Kosova.

KSAM poziva predstavnike institucija u Prištini, kao i predstavnike međunarodne zajednice  da u potpunosti ispoštuju Plan generalnog sekretara UN Ban Kimuna o šest tačaka koji se odnosi na reorganizaciju rada civilne misije na Kosovu, kao i  na policiju, pravosuđe, naplatu carinskih taksi, saobraćaj, infrastrukturu i zaštitu srpske kulturne baštine, navodi se u saopštenju. KSAM podseća da se ovim Planom uređuje pitanje i funkcionisanja carine na prelazima 1 i 31. Najave kosovskih organa i Euleksa da će se akcizna roba iz centralne Srbije biti carinjena na terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice, a prelaz omogućen samo preko prelaza Merdare su nelegalne, smatraju u KSAM-u. “Smatramo da ova najava predstavlja grubo kršenje Plana o šest tačaka, kao i da je ovaj Plan narušen i odlukom vlade Republike Srbije o vraćanju severnog dela Kosova u carinski sistem Srbije’, ističe se u saopštenju. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017