Vesti

Osveštana Bogoslovija u Prizrenu

U Prizrenu je danas osveštana zgrada Bogoslovije Sveti Kirilo i Metodije, koja je pre dva dana posle dvanaest godina zvanično počela sa radom.

Zgradu su osveštale vladike, raško-prizrenski Teodosije i bihaćko-petrovački Hrizostom. Vladika Teodosije je kazao da je posebno radostan što nam je Bog, u ovom teškom trenutku za srpski narod na Kosovu i Metohiji, omogućio da obnovimo crkveni život u Prizrenu. “Bog nam je omogućio da ono što smo obnovili stavimo u svoju funkciju, kao i da zaživi sedište episkopa raško-prizrenskog. Pre dva dana ovde su stigli prvi učenici, da bi i oni, živeći i učeći ovde slavili ime Božije, učili se strahu Božijem i bili na korist svome rodu’, kazao je Teodisije. Vladika bihaćko-petrovački Hrizostom se vladici Teodosiju zahvalio što ga je pozvao da bude učesnik novog početka jedne od najstarijih bogoslovija SPC. “Raduju se danas rektori, nastavnici, učenici ove škole, raduju se sveti preci naši koji čestito postradaše ovde na Kosovu i Meothiji’, rekao je on. U Prizrenu je pre dva dana zvanično vraćena i posle dvanaest godina obnoviljen rad Bogoslovije Sveti Kirilo i Medodije, jedne od najpoznatijih srpskih prosvetnih ustanova čije se privremeno sedište do sada nalazilo u Nišu. U obnovljenom i rekonstruisanom starom delu kompleksa Bogoslovije koji je zadužbina Sime Andrejevića Igumanova sa radom počeo prvi razred sa desetoro učenikak, uglavnom petnaestogodišnjaci, i za njih su u potpunosti obezbeđeni svi uslovi za rad i smeštaj. Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ prestala je da sa radom u junu 1999. odmah nakon doslaska snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju. U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen. Bogoslovija u Prizrenu osnovana je 1871. završile su je, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima: patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, Pavle i sadašnji srpski patrijarh Irinej.

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018