Vesti

Gorani: Akteri na severu moraju prihvatiti realnost

Rešenje situacije na severu Kosova nije samo do Prštine, već i do međunarodne zajednice, ali su politički akteri i ljudi koji tamo žive podjednako odgovorni, kaže za KIM radio Dukađin Gorani, savetnik kosovskog premijera Hašima Tačija.

“Ti politički akteri moraju da uzmu u obzir političku realnost koja postoji svuda u svetu. Ja im preporučujem da uzmu u obzir i realnost Kosova, realnost Srbije, realnost međunarodne zajednice i oni treba da nađu sebe’, samtra Gorani. Prema njegovm rečima prelazi na severu, carina i uspostavljanje inistitucionalne vlasti su već apslovirane, a svako vraćanje na staro je nepotrebno Ii teško. “Ko god tu bio, on će biti deo kosovskih institucija. Što znači moraju da budu deo kosovske carine, policije i ostalih institucija koje su potebne na tim prelazima. Ja smatram da je to rešena stvar. Kakav će biti život srpske zajednice na severu Kosovu je vrlo važno za buduće razgovore sa kosovskim institucijama, smatra Gorani i dodaje da “sever Kosova po međunarodnim, lokalnim i regionalnim kriterijumima treba da ostane deo Kosova, pošto je to administrativni deo Kosova’. Govoreći o slobodnom protoku robe iz Srbije na Kosovo i obratno, kao i poštovanju dogovora koji su pregovarčki timovi postigli u Briselu, Gorani je rekao da srpska strana ne poštuje sporazum. “Ne poštuje se i čini mi se da srpski zvaničnici lažu. To je po meni veoma neprijanta, čak i tužna situacija pošto se uviđa da politički Beograd nema potpunu kontrolu nad svojim institucijama. Ovim činovima Beograd otežava svoju situaciju, a olakšava kosovsku pošto na neki način dolazi do stvaranja privida žrtve i na međunarodnom nivou. Tako se ta igra ne igra’, zaključuje savetnik kosovskog premijera. Iza pečata koji su u Briselu prihavatili pregovarači Beograda stoje kosovske institucije, stoga su prema rečima Goranija, izjave srpskih zvaničnika lažne i služe samo za unutrašnju upotrebu. Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4    

Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018