Vesti

O. Ivanović: Rešenje za prelaze je u dijalogu

Državni sekretar u Ministartvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje da će se 28. septembra u dijalogu u Briselu najpre govoriti o pitanju regulisnja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, a potom i o ostalim predviđenim temama.

Ivanović je u izjavi KIM radiju rekao da se trenutno stanje ne može deblokirati i da se narod sa barikada neće povući sve dok predstavnici Vlade Srbije ne postignu dogovor o pitanju administrativnih prelaza u okviru dijaloga. “Mislim da ovakvo stanje “pat pozicije’ ne može dugo da traje. Insistiram da se ragovori premeste tamo gde im je mesto, a ne da se vode na ulici. Ali, da bi se razgovori vodili, stanje mora da se vrati na ono od 25. jula’, istakao je Ivanović. Oliver Ivanović kaže da EU ne shata kakvu grešku čini time što “podržava samo jednu stranu ili insistira na rešenjima koja odgovaraju samo Prištini’.  Ivanović kaže da EULEKS i KFOR, time što podržavaju akcije Prištine, dovode u pitanje opstanak svoje misije.  “Predlažem da se dobro preispitaju, jer ovakva antagonizacija sa Srbima na severu neće ni malo koristiti EULEKS-u u budućnosti na severu. Ako bude zaoštrio odnose sa Srbima na sveru Kosova, s kim će onda sarađivati? Ni najbolja policija na svetu ne može da reši probleme, ako ne sarađuje sa lokalnim stanovništvom. Mislim da EULEKS ne shvata da hoda po tankom ledu i da postoji opasnost da posle incidenata, koji su se dogodili od 25. jula do sada, EULEKS dovodi u pitanje opstanak svoje misije’ istakao je Ivanović. Državni sekretar naglašava da se ne smeju nagrađivati nasilje i jednostrani potezi, jer bi, kako je rekao, i Srbi mogli da pomisle da je nasilje rešenje za probleme.    

Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017